Tarja Halosen entinen kampanjapäällikkö: Trumpin peli pelattu

Markku J. Jääskeläinen uskoo, ettei Donald Trumpilla ole mahdollisuutta voittaa Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Riikka Kämppi ennustaa, että viimeisinä päivinä ennen vaaleja keskitytään vastustajan heikkouksiin.

Ylen aamu
Riikka Kämppi ja Markku J. Jääskeläinen
Tarja Halosen presidenttikampanjat vetänyt Markku J. Jääskeläinen ja Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan päällikkö Riikka Kämppi analysoivat minkälaisin keinoin Donald Trump ja Hillary Clinton yrittävät saada äänestäjiä puolelleen.

Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat yöllä Suomen aikaa viimeisessä väittelyssä ennen presidentinvaaleja. Vaaleihin on aikaa kahdeksantoista päivää.

Aamu-tv:ssä vierailleet kampanjapäälliköt pohtivat, mitä vaaleja edeltävinä päivinä on vielä odotettavissa.

Pekka Haaviston kampanjapäällikkönä työskennellyt Riikka Kämppi uskoo, että kaikki on vielä mahdollista.

– Kampanjatiimiläisenä minua hermostuttaisi kaikkein eniten se, että vaaleihin on vielä parikymmentä päivää. Se tuntuu ikuisuudelta, Kämppi kommentoi.

Viimeisten päivien aikana on hänen mukaansa odotettavissa tuttua loanheittoa, vaikka viimeisessä väittelyssä nähtiin jopa asiallista argumentointia.

– Koska on halvempaa passivoida vastustajan äänestäjät kuin aktivoida omansa, olettaisin, että siihen nyt keskitytään, Kämppi arvioi.

Puolueen sisällä tiedetään paremmin

Tarja Halosen kampanjapäällikkönä kaksissa vaaleissa työskennellyt Markku J. Jääskeläinen kuittaa viimeisten päivien jännityksen väittämällä, että presidenttipeli on jo pelattu.

– Saatan olla tylsä, mutta mielestäni nämä vaalit ovat jo ratkenneet, koska republikaanipuolueen on tärkeää varmistaa hyvä tulos senaatissa. Puolueessa on jo otettu irtiottoja Trumpin kampanjasta, Jääskeläinen toteaa.

Liikehdintä ja eripura puolueen sisällä on Jääskeläiselle suora merkki siitä, että republikaanit tietävät kohtalonsa.

– He eivät laita kampanjaan sata lasissa vaan yrittävät selvitä mahdollisimman hyvin senaatin ja edustajahuoneen vaaleista. Se tekee tilanteesta epätasaisen.

Jääskeläinen kertoo vierailleensa Washingonissa vuonna 1996, kun demokraatti Bill Clinton ja republikaani Bob Dole kävivät viime hetken presidentinvaalikamppailua. Clintonin valintaan päätyneisiin vaaleihin oli aikaa kaksi viikkoa.

– Republikaanien presidentintekijät sanoivat suoraan, että he häviävät vaalit. Kampanjoiden sisällä tiedetään aika tarkkaan, mitkä ovat ne todelliset mahdollisuudet, Jääskeläinen sanoo.