Supikoirakanta kasvussa – pannallisesta saaliista 100 euron palkkio

Supikoira on päässyt pesimään esimerkiksi Kemin edustan saaristoon.

supikoira
Supikoira loukussa.
Supikoira loukussa.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Supikoirakanta on jälleen kääntynyt kasvuun Meri-Lapissa. Metsästäjä Juha Mäkimartti kertoo, että jo alkupyyntikaudesta saaliiksi on saatu toistasataa supikoiraa pieneltä alueelta.

Mäkimartin mukaan supi on päässyt pesimään esimerkiksi Kemin edustan saaristoon.

– Saaret ja rikkonaiset ranta-alueet ovat pahoja paikkoja. Kesäaikana ne on hankala saada hallintaan ja nyt näyttäisi siltä, että supikoirakanta on niissä päässyt jälleen lisääntymään.

– Kanta on levinnyt Keski-Lappiin saakka, eikä Tunturi-Lappikaan ole enää supikoiravapaata aluetta.

Raatokoira hyödyntää ihmisten jätteitä

Mäkimartin mukaan supikoira ei ole riittävän kuvaava nimitys eläimelle.

Heti kun pyynti-innostus hieman lopahtaa, niin tämä raatokoira näyttää nostavan nokkaansa.

Juha Mäkimartti

– Metsästäjät nimittävät sitä raatokoiraksi, joka minusta on paljon kuvaavampi nimi. Supikoiraa ei välttämättä omaksuta niin luontoa likaavaksi kuin mitä se on.

Supikoira viihtyy asutuksenkin lähettyvillä.

– Supikoira osaa hyödyntää välittömästi ihmisten jättämää jätettä eikä se ole niin ihmisarka kuin alkuperäiset pienpedot kettu ja näätä.

Mäkimartti muistuttaa, että supikoira on vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon.

– Jos Suomessa saadaan saaliiksi noin 150 000 supikoiraa, niin me kaikki tiedetään että kannat ovat aivan valtavat. Jos joku epidemia, esimerkiksi raivotauti tulee Suomeen, niin kyllähän se selvä on, että epidemia lähtee aika huimaa vauhtia leviämään.

Palkkio gps-supikoirasta

Mäkimartti kertoo, että metsästäjille on tarjottu pientä porkkanaa, jotta supikoiran metsästysinto saataisiin jälleen heräämään parin vuoden takaiselle tasolle.

Jos metsästäjä saa Lapissa saaliksi jonkun 15 gps-seuratusta supikoirasta ja palauttaa eläimen gps-pannan, maksetaan hänelle 100 euron korvaus.

– Heti kun pyynti-innostus hieman lopahtaa, niin tämä raatokoira näyttää nostavan nokkaansa. Kyllä tänä syksynä pitäisi jälleen aktivoitua, että kanta ei pääsisi oikein taas ryöpsähtämään.