1. yle.fi
  2. Uutiset

Pesuvatikin voi olla taaperolle tappava – jo muutamalla vinkillä teet kodista turvallisemman

Jopa 70 prosenttia alle 3-vuotiaiden vakavista tapaturmista tapahtuu kotona. Lasta ei voi kasvattaa pumpulissa, mutta asiantuntija patistaa hoitamaan kodin selkeät riskipaikat kuntoon.

kotitapaturmat
Sadevettä tippuu ämpäriin
Elina Kinos / Yle

Suomalaislasten kuolleisuus ja vakavat tapaturmat ovat laskeneet huomattavasti 1970-luvulta. Silti alle 7-vuotiaille tapahtuu vuosittain keskimäärin 5 kuolemaan johtavaa onnettomuutta. Kotona suurimpia syitä ovat hukkuminen ja tukehtuminen.

Muista veden vaarat

– Pesuvati tai ämpäri riittävät jo hukkumiseen, jos lapsi joutuu kasvoilleen veteen ja hengittää vettä, sanoo kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitokselta.

Korpilahden mukaan kotona ei myöskään välttämättä mielletä vesiaiheita ja paljuja vaaran paikoiksi samoin kuin luonnonvesiä.

Laita lääkkeet ja myrkyt jemmaan

THL:n hoitoilmoitusrekisterin mukaan alle kouluikäisille tapahtuu vuosittain keskimäärin 1600 vuodeosastohoitoa vaativaa kotitapaturmaa. Sairaalaan vievät esimerkiksi myrkytykset ja putoamiset.

Kodeissa muistetaan valita myrkyttömät kasvit ja nostaa pesuaineet lasten ulottumattomiin mutta lääkkeitä ei kuitenkaan välttämättä säilytetä asianmukaisesti.

Kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti, THL

– Kodeissa muistetaan valita myrkyttömät kasvit ja nostaa pesuaineet lasten ulottumattomiin mutta lääkkeitä ei kuitenkaan välttämättä säilytetä asianmukaisesti, sanoo Ulla Korpilahti.

Myös paristot ja erilaiset tupakkavalmisteet on pidettävä ehdottomasti pois pienten ulottuvilta.

Hanki turvaportti ja valvo trampoliinin käyttöä

Pikkulapsikodeissa tiedostetaan Korpilahden mukaan hyvin hoitopöydältä tai sohvalta putoamisen riskit. Turvaportit kuitenkin jätetään usein hankkimatta, vaikka asunnossa olisikin portaikkoja.

– Rappuset ovat edelleen ongelma. Turvaportteja on syytä käyttää kunnes lapsella on riittävät valmiudet oppia käyttämään rappusia, ja hänen kanssaan on harjoiteltu riittävästi niissä kulkemista.

Kodin pitäisi olla kaikille mukava paikka olla ja touhuta, eikä jatkuvien kieltojen kenttä. Lasta kannattaa pienestä asti kannustaa liikkumaan mutta ilman turhia riskejä:

– Esimerkiksi trampoliini kehittää motoriikkaa mutta on vaaran paikka, jos pieni hyppii yhdessä isomman kanssa. Pahimmillaan seurauksena on isoja murtumia tai jopa kaularankavammoja. Eli kotona säännöt ja valvonta tarampoliinille, muistuttaa Korpilahti.

Lue seuraavaksi