Pallolaajennettujen ja ohitusleikattujen potilaiden ennuste on parantunut

THL:n ja Tyksin Sydänkeskuksen tutkimuksessa verrattiin 1990-lukua 2000-lukuun. Lyhyen aikavälin kuolleisuus väheni yli kolmanneksella.

terveys
Ohitusleikkaus Tyksin Sydänkeskuksessa.
Tyksin Sydänkeskuksessa tehdään ohitusleikkauksia noin tuhat vuodessa.Minna Rosvall / Yle

Sepelvaltimotautia sairastavien ohitusleikattujen tai pallolaajennettujen potilaiden ennusten on parantunut merkittävästi, kun verrataan 2000-lukua 1990-lukuun. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta rekisteritutkimuksesta, joka tehtiin yhteistyössä Tyksin Sydänkeskuksen tutkijoiden kanssa.

Tutkimuksessa verrattiin vuosia 1994-1998 vuosiin 2009-2013. Lyhyen aikavälin vakioitu kuolleisuus väheni 38 prosenttia ja pitkän aikavälin sydän- ja verisuonikuolleisuus lähes 23 prosenttia. Toimenpiteen jälkeisten sydäninfarktien määrä laski jopa 69 prosenttia ja aivohalvausten 64 prosenttia.

Ennusteen paranemisen taustalla on todennäköisesti elintapojen ja lääkehoidon paranemisesta johtuva sepelvaltimotapahtumien ehkäisy.

– Myös toimenpide- ja leikkaustekniikat ovat seuranta-aikana kehittyneet ja yhä sairaampia potilaita pystytään nykyisin hoitamaan. 1990-luvulla pallolaajennus tehtiin pääosin ilman stentin eli verkkoputken laittoa, ja tehokasta hyytymisenestolääkitystä ei vielä ollut kliinisessä käytössä. Tuolloin erityisongelmana oli suonten uudelleenahtautuminen ja hyytymisongelmat, sanoo Tyksin Sydänkeskuksen kardiologi Tuomas Kiviniemi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Myös hoidon saatavuus on parantunut. Pallolaajennusta tekevien keskusten määrä on lisääntynyt viidestä 21:een.