Lappeenranta mokasi – liki puolen miljoonan asfalttikartellikorvaukset jäävät saamatta

Kaupunki ei ole uusinut korvausvaadettaan riittävän usein, joten hovioikeus katsoi vaatimuksen vanhenneen. Imatra sen sijaan on saamassa runsaan puolen miljoonan euron korvaukset.

Etelä-Karjala
Päällystystyö Kuutostiellä
Vilma Hannén/Yle

Lappeenrannan kaupunki on jäämässä ilman asfalttikartellikorvauksia. Helsingin hovioikeus on tänään antanut tuomionsa asfalttikartellijutussa.

Hovioikeus hylkäsi Lappeenrannan vaatimukset vanhentuneena. Kaupunki haki vahingonkorvauksia Joutsenon kunnan päällytysurakoiden osalta vuosilta 1999 - 2001 ja Lappeenrannan osalta vuosilta 1999 - 2002.

Korvausvaade vanhenee kolmessa vuodessa, eikä kaupunki ole uusinut vaadetta riittävän usein, jotta se pysyisi voimassa.

Lemminkäinen ehti maksaa käräjäoikeuden päätöksen mukaisesti Lappeenrannalle korvauksia 416 460 euroa, jotka kaupunki joutuu nyt palauttamaan takaisin.

Lappeenranta harkitsee valittamista korkeimpaan oikeuteen

Lappeenrannan kaupunki pohtii ensi viikolla, hakeeko se valituslupaa korkeimmasta oikeudesta hovioikeuden ratkaisuun.

– On muistettava, että hovioikeuden tuomio noudattelee korkeimman oikeuden linjauksia vanhenemisen osalta, joten tuomio on ensin luettava huolella, sanoo Lappeenrannan kaupunginkanslian lakimies Johanna Alatalo.

Hovioikeuden tuomio ei tullut Lappeenrannalle yllätyksenä, sillä korkein oikeus päätti alkuvuodesta korvauskanteiden vanhentumisesta vastaavalla tavalla raakapuukartellia koskevassa jutussa.

Kaupungilla on reilu kuukausi aikaa pohtia ratkaisuaan, sillä valituslupa on pyydettävä ja valitus tehtävä 19. joulukuuta mennessä.

Imatra on saamassa korvauksensa

Imatran kaupungin korvausvaade sen sijaan säilyi hovioikeudessa. Hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa ja Imatra on saamassa korvauksia runsaat puoli miljoonaa euroa.

Lisäksi Lemminkäinen joutuu maksamaan Imatran kaupungin oikeudenkäyntikuluja noin 43 000 euroa.

Päätöksistä voi vielä valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Suomen valtio ja 39 kuntaa vaativat seitsemältä asfalttiyhtiöltä yhteensä yli 120:n miljoonan euron korvauksia ylihinnoitelluista asvalttiurakoista.

Kolme vuotta sitten käräjäoikeus tuomitsi yhtiöt maksamaan korvauksia mm. Imatran ja Lappeenrannan kaupungeille yhteensä vajaat miljoona euroa.

Lappeenrannan kaupunginkanslian lakimiehen Johanna Alatalon kommentti lisätty 20.10.2016 klo 12:20.