Auton alta kameran taakse – Hannu Hautalalla on intohimoinen suhde luontoon

Luontokuvaaja korvaa liikkumisen rajallisuuden rakentamalla kuvausolosuhteet ennakkoon.

Luonto ja ympäristö
Hannu Hautala, luontokuvaaja 2016
Ensio Karjalainen / Yle

Hannu Hautala ei luovuta. Suomalaisen luontokuvauksen ikoni raahautuu naavaiseen etelä-Kuusamon ikimetsään suksisauvat kädessä. Lonkka reistailee.

– Viimeinen vuosi on ollut terveydellisesti hankala. Liikkuminen on muuttunut vaikeaksi. Kohta vissiin tarvitsen metsässä rollaattorin, toteaa 75-vuotias luontokuvaaja päästäen hersyvän naurun.

Valmisteleva puuhastelu on antoisaa

Hautala haluaa kuvata edelleen. Metsään on päästävä. Liikkumisen rajallisuus on nujerrettava rakentamalla kuvausolosuhteet uudella tavalla.

– Entistä tärkeämpiä ovat nykyisin kuvaamisen etukäteiset retket. Järjestän kuukkelille ruokaa metsään ja palaan linnun ruokapaikalle viikon kuluttua kamerakaluston kanssa.

Hannu Hautala ja piirros 11-vuotiaana.
Hannu Hautala tutkii neljännellä luokalla tekemäänsä piirustusta.Ensio Karjalainen / Yle

– Se on antoisaa. Siinä voi rakennella mielikuvia: "tuosta minä otan tuollaisen kuvan ja tuosta tuollaisen".

– Vanhan sananlaskun mukaan maailmassa on kaksi asiaa, jossa valmistelut ovat antoisampia, kuin itse tapahtuma: piipun lataaminen ja naimiseen valmistautuminen, Hautala hekottelee.

Kolmas lienee kuvausretken valmistelu.

Vuonna 1973 Hannu Hautala nousi julkisuuteen voittamalla Vuoden lehtikuva -palkinnon luontokuvallaan ”Kotkat parittelevat.”

Auton alta metsään

Töysässä syntynyt, mutta Kuusamossa luontokuvaajana elämäntyönsä tehnyt Hannu Hautala taisteli tiensä luontokuvaajaksi intohimoisen luontosuhteensa voimin. Jo lapsena Hautala tiesi elävänsä metsälle, luonnolle.

– Nuorena miehenä työskentelin kymmenen vuotta autonasentaja. Leipä oli revittävä jostakin. Leipätyötä oli tehtävä siksikin, että sai ostettua filmiä ja kameroita.

Hannu Hautala ja ensimmäiset kiikari ja kamera.
Hannu Hautalan luontokuvakeskuksessa on esillä kuvaajan ensimmäinen kiikari ja kamera.Ensio Karjalainen / Yle

– Leimasin kellokortin päivittäin odottamalla perjantaita kuin kuuta nousevaa. Kello neljältä pääsi ulos ja viikonlopuksi metsään.

Hautala sanoo eläneensä lähes lapsuudesta lähtien luontokuvaukselle.

– Sama palo löytyy rinnasta edelleen.

Hannu Hautala jätti autonasentajan työt vuonna 1970. Tuolloin hän sai ensimmäisen valokuvaajalle myönnetyn valtion puolivuotisen taiteilija-apurahan.

– Kolme vuotta ammattimaisesti kuvattuani tiesin, että auton alla en työskentele enää koskaan.

Kunniamainintoja on sadellut

Edelleen pelkästään diafilmille kuvaavan Hautalan ura on suorastaan uljas. Vuonna 1978 Kuusamoon muuttanut luontokuvaaja on julkaissut yli 50 luontokirjaa. Kirjoja on käännetty useille eri kielille.

Oulun yliopisto vihki Hannu Hautalan kunniatohtorikseen vuonna 2002. Taiteilijaeläkettä nauttivalle Hautalalle myönnettiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto neljä vuotta sitten.

Hannun jäljet näkyvät pitkään

Ura jatkuu edelleen. Yhdeksän vuotta sitten Kuusamossa avattu Hannun jäljet -luontokuvakeskus on mestarin sanojen mukaan hänen ”monumenttinsa”, jonka suojissa tapahtuu paljon.

Hannu Hautala tutkii naavaa 2016.
Hannu Hautala ihailee eteläkuusamolaista naavametsää.Ensio Karjalainen / Yle

– Siellä taltioidaan minun elämäntyötäni. Esimerkiksi ottamiani diakuvia skannataan ja digitalisoidaan luontokuvakeskuksessa koko ajan. Itse osallistun tähän prosessiin aktiivisesti, Hautala kertoo.

Tallennustyötä hallinnoin Hannu Hautala -säätiö, jonka taustalla ovat Kuusamon kaupungin lisäksi muun muassa Oulun yliopisto ja Otavan kirjasäätiö.

Hannu Hautalan kotoa löytyy maan suurin luontokuvakirjasto.

– Kun minusta aika jättää, Kuusamon kirjaston yhteyteen rakennetaan tilat, jonne kirjavarastoni siirtyy, Hautala kertoo.

Kuvaaminen innostaa yhä

Hannu Hautala julkaisi keväällä 2016 viimeisimmän teoksensa palokärjestä.

Uurastus luontokuvauksen parissa jatkuu. Syksyn aikana Hautalalta ilmestyy kirja kotkista ”Kotka, 50 vuotta unelmista kuvaksi.”

– Edelleen kuvaaminen on innostavaa. Se antaa elämyksiä. Vaikka matkalla luontoon en saisikaan mukaani valokuvia, mieleen jää aina hienoja mielikuvia.

Hannu Hautala on Radio Suomen sunnuntaivieraana 30.10. kello 15.03 alkaen.