Kaupunki kuunteli ahdinkoon joutunutta yksinhuoltajaäitiä – lasten kerhopaikkojen jako menossa uusiksi

Minni Kuisman 7-vuotiasta poikaa uhkasi jopa kuuden tunnin yksinolo kotona, koska arpaonni ei suosinut häntä kerhopaikkojen jaossa. Nyt Kotkan kaupunki on muuttamassa käytäntöjään.

Aamu- ja iltapäiväkerhot
Esikoululainen tekee laskutehtävää.
Katja Salminen / Yle

Kotkalainen yksinhuoltajaäiti Minni Kuisma järkyttyi keväällä, kun kaupunki jakoi alakoululaisten iltapäivätoiminnan paikat arpomalla. Arpaonni ei suosinut hänen 7-vuotiasta poikaansa.

– Arvonta on ihan törkeä valintatapa. Minulla menee työmatkoihin tunti ja teen viikon aikana kaksi tai kolme iltavuoroa. Aika karua, jos lapsi joutuu olemaan kuusi tuntia yksin kotona, Kuisma totesi päätöksen jälkeen.

Hän teki asiasta kansalaisaloitteen, ja nyt Kotkan kaupunki on aloitteen pohjalta muuttamassa valintakäytäntöään. Ensi vuoden alusta alkaen iltapäivätoimintaan valittaisiin ensin ne lapset, joiden huoltajat ovat töissä tai opiskelevat.

Asiasta on tehty myös valtuustoaloite.

Laki antaa tulkinnanvaraa

Kuntaliiton mukaan kuntien käytännöt aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä vaihtelevat. Liitolla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, kuinka yleistä on jakaa paikkoja arpomalla.

– Olen kuullut, että paikkoja on arvottu mutta myös muunlaisista käytännöistä. Kunnilla on tässä aika laajat toimintavapaudet, sanoo erityisasiantuntija Minna Lindberg Kuntaliitosta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämistä säätelee perusopetuslaki (siirryt toiseen palveluun). Lain mukaan valinnoissa on sovellettava yhdenvertaisia perusteita eli kaikille on oltava samat säännöt. Lisäksi vanhemmille on ilmoitettava etukäteen, missä ja miten toiminta järjestetään.

– Asiaa ei ole tarkemmin laissa määritelty. Jos hakijoita on enemmän kuin paikkoja, arvonnan voidaan katsoa olevan asianmukaista, linjaa Kuntaliiton lakimies Minna Antila.

Kaikki eivät mahdu vieläkään

Kotkassa aamu- ja iltapäiväkerhoihin eivät ole mahtuneet kaikki halukkaat. Paikat on jaettu siten, että ensin ryhmiin ovat päässeet ekaluokkalaiset ja erityisen tuen piirissä olevat lapset ja sen jälkeen on valittu toisen luokan oppilaat.

Ilman paikkaa jääneet ovat joutuneet jonoon, josta paikansaantijärjestys on perustunut arvontaan.

Jatkossakin arvontaan voidaan joutua, koska Kotka ei aio lisätä peruskoulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa. Paikkoja ei välttämättä riitä edes kaikille ensimmäisen luokan oppilaille, joiden huoltajat käyvät töissä.

Kotkan lasten ja nuorten lautakunta käsittelee iltapäivätoimintaa ensi viikolla, minkä jälkeen se etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn.