Kirjastot opastavat ilmaiseksi tietokoneiden käytössä

Jos ei sähköisiä palveluja osaa käyttää, voivat pankkiasiatkin jäädä hoitamatta.

Lappi
Rovaniemen kirjastotoimen johtaja Mikko Paajala
Kirjastojen tehtävä on mahdollistaa pääsy tietoon. Niinpä tietotekniikan opettaminen kuuluu kirjaston palveluun, sanoo Rovaniemen kirjastotoimen johtaja Mikko Paajala.Jarmo Honkanen / Yle

Kirjastot opastavat nykyään tietotekniikan ongelmissa. Kysyntää tekniseen opastamiseen on paljon, sillä yhä useampi palvelu on salasanojen takana.

Sodankylässä on järjestetty atk-klinikoita, Pelkosenniemellä ja Savukoskella muutaman tunnin tablettityöpajoja. Pienemmissä kirjastoissa kuten Enontekiön kirjastossa asiakkaat voivat käyttää kirjaston pöytäkoneita, joiden käytössä työntekijät auttavat kun muilta töiltään ehtivät.

Rovaniemen kirjastoissa asiakas voi varata korkeintaan tunnin henkilökohtaisen ajan ilmaiseen opastukseen. Rovaniemen kirjastotoimen johtajan Mikko Paajalan mukaan ihmisillä on monenlaisia ongelmia koneidensa kanssa.

– Ongelmia on tiedostojen siirroissa, tietokone voi olla jumissa jos on poistamattoma tiedostoja, ei osata poistaa selaushistoriaa, moni ei ymmärrä mitä vaikkapa selain tarkoittaa. Konkreettinen ongelma on kun ei osata käyttää verkkopankkia. Mutta me ei aleta siellä koskemaan tilinumeroihin, sanoo Paajala.

Seniori tabletin kanssa.
Kirjastoissa on havaittu, että monien ikäihmisten enismmäinen nettilaite on tabletti.Ismo Pekkarinen / AOP

Vertaistuki apuna

Vertaistuki on koettu parhaaksi tavaksi oppia uusia digitaitoja. Monet tietoteknisesti edistyneet käyttävät liian teknisiä termejä. Varsinkin ikäihmiset oppivat mieluimmin itsensä ikäisen ohjauksessa. Monissa kirjastoissa vapaaehtoiset antavat vertaistukea, jota kirjaston henkilökunta koordinoi.

Laite- ja verkkoviat tai asennukset eivät kuulu kirjastoissa tarjottavaan tukeen.

Paajalan mukaan kirjastot palkkaavat tulevaisuudessa työntekijöitä, jotka osaavat opastaa asiakkaita tietokoneiden käytössä.

Uusi kirjastolaki astuu voimaan ensi vuonna, mahdollisesti jo ensi vuoden alussa.

Monta opastajaa

Kirjastojen ohella monet muutkin tahot tarjoavat maksutonta opastusta tietotekniikan käytössä, muun muassa kansalaisopistot järjestävät kursseja. Digimpi Lappi -projekti haluaa edistää digitaalisten palvelujen käyttöä. Siinä ovat mukana Lapin Osuuspankit, Lapin Kansa sekä Pohjolan Sanomat, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ja Sonera.

Näppäimistö ja tietokone.
Suomessa on noin OECD:n tutkimukse4n mukaan miljoona työikäistä ihmistä, jotka osaavat käyttää nettiä vain heikosti.Julia Sieppi / Yle

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin. Liitto järjestää SeniorSurf-päiviä, joiden tavoitteena on madaltaa ikääntyneiden ihmisten kynnystä tutustua verkkoon. Päivä voi olla erilaisiin laitteisiin, kuten kannettaviin, tabletteihin ja älypuhelimiin tutustumista tai erilaisten ohjelmien ja sovellusten käyttöä. Liiton mukaan Suomessa edelleen lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa.

ENTER ry on yhdistys eläkkeelle siirtyneille ja siirtyville ihmisille, joita tietotekniikka kiinnostaa tai askarruttaa.

Vaikka Suomi on maailman johtavia maita digiosaamisessa on OECD:n tutkimuksen (PIAAC 2012) mukaan Suomessa peräti noin miljoona työikäistä ihmistä, jotka osaavat käyttää nettiä vain heikosti.