1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mediatutkija: Pelleasussa pelottelijat saattavat olla elokuvan markkinointikikka

Pellepelottelun kaltaiset some-ilmiöt ovat tutkijan mukaan yleensä lyhytkestoisia ja korvautuvat pian jollain uudella.

ilmiöt
Pelle
AOP

"Pelottelevat pellet" -some-ilmiö näyttää kopioituneen suuresta maailmasta eri puolille Suomea. Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt ilmiö on levinnyt aiemmin muun muassa Australiaan ja muualle Eurooppaan.

Pellepukuihin tai -naamareihin varustautuneista ihmisistä on tehty viime päivinä havaintoja Helsingissä sekä Keski-Uudellamaalla Tuusulassa ja Järvenpäässä. Lisäksi ainakin Rovaniemellä, Kuopiossa, Tampereella, Pietarsaaressa ja Porissa on kiertänyt huhuja pelottelevista klovneista.

Helsingin poliisille ilmoitettiin eilen vähintään kaksi tapausta, joissa pelleasuun pukeutuneet henkilöt olivat liikkuneet kaupungilla – kuvailujen mukaan täysin ihmisten pelottelutarkoituksessa.

Suomessa pelleasussa pelottelu yleisellä paikalla voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

– Suomessa yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on lain mukaan kielletty toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä, rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisista sanoo viitaten järjestyslakiin.

Joillakin, muun muassa Tuusulassa liikkuneilla pelleillä, on silminnäkijöiden mukaan ollut mukanaan kättä pidempää, joillakin jopa moottorisaha.

Ilmiössä ikävää on se, että perinteisesti iloiseksi ja hauskaksi koettu, tuttu pellehahmo saa synkän leiman.

Pelle Hermanni
Pelle HermanniYle

Klovni on suosittu halloween -hahmo

Myyntijohtaja Reetta Linnanmäki naamiaisasusteita myyvästä Punanaamiosta ei ole havainnut Suomessa viimeaikoina erityistä piikkiä pellepukujen myynnissä. Pellehahmo on klassikko, jonka asusteita myydään tasaisesti ympäri vuoden.

– Klovnit ovat jo monta vuotta olleet halloweenina todella suosittu hahmo, sekä aikuisille että lapsille. Kurjaa, että tällainen lieveilmiö on tullut nyt sen yhteyteen. Asu on kuitenkin edelleen myynnissä ja toivomme, etteivät meidän asiakkaamme käytä tuotetta mihinkään pahantekoon.

Edessä oleva pyhäinpäivä ja halloween-juhlinta saattaa tosin innostaa joitakin pitkin syksyä.

– Virallinen Halloween on Yhdysvalloissa 31.10, joka on tänä vuonna maanantai. Suomessa sitä juhlitaan sitä edellisenä ja sen jälkeisenä viikonloppuna. Halloween-juhlia vietetään Suomessa kuitenkin jo ympäri vuoden. Jotkut aloittelevat jo aikaisin syksyllä ja jotkut viettävät sitä sitten myöhemmin marraskuussa.

Linnanmäki muistuttaa, että klovni-hahmo on ollut perinteisesti suosittu lasten juhlissa.

– Suomessa on myös ammattiklovneja, jotka esiintyvät hahmossa työkseen. Hahmon kielteinen julkisuus on ikävä asia heillekin.

Onko ilmiö elokuvan some-markkinointikikka?

Ilkeä ja jopa väkivaltainen klovnihahmo on toki tuttu populaarikulttuurista ja eri elokuvista Stanley Kubrickin 1960-luvulla valmistuneesta KellopeliappelsiinistaBatmanin Jokeriin ja elokuvaan Clown.

Murhaajaklovni. Maskin alla Tim Curry.
Murhaajaklovni. Maskin alla Tim Curry.All Over Press

Ensi vuoden syyskuussa saa ensi-iltansa myös uusi versio Stephen Kingin saman nimiseen kirjaan pohjautuvasta elokuvasta Se (It). Klovni-ilmiön vuoksi spekuloidaan myös siitä, voiko kansainvälisesti levinnyt ilmiö olla sittenkin ajoissa aloitettu elokuvan some-markkinointikikka.

– Kyllä tämä voisi hyvin olla markkinointikikka. Tämä vaikuttaa virtuaalimarkkinoinnilta, jota voidaan käyttää hyväksi. Saadaan ihmiset kiinnostumaan, tuottamaan ja itse toteuttamaan sitä markkinointia. Ei olisi ollenkaan mahdotonta se, että tässä taustalla on markkinointi, toteaa mediatutkimuksen professori Kaarina Nikunen Tampereen yliopistosta.

Elokuvien markkinointikampanjat ja markkinointi sosiaalisessa mediassa voivat saada mitä mielikuvituksellisempia muotoja. Paljon somea kuluttavat ihmiset on helppo saada "inspiroitumaan" milloin mistäkin.

– Some-tapahtumiin liittyy tietynlainen affektiivisuus. Ihmiset yhtäkkiä kokoontuvat yhteen, seuraavat tapahtumaa jatkuvasti. Siihen tulee tietynlainen odotushorisontti, että mitä tapahtuu seuraavaksi, professori muistuttaa.

Some-ilmiöt ovat tutkijan mukaan yleensä varsin lyhytkestoisia ja korvautuvat pian jollain uudella tapahtumalla.

Lue seuraavaksi