Hyppää sisältöön

Paijaaminen vastaa eri tarpeeseen kuin seksi – "halipula" kannattaa hoitaa pois

Miten hyvältä tuntuu halata ystävää! Tai pörröttää lapsen tukkaa. Tiesitkö, että hellä kosketus on niin tärkeää, että kehossamme on sen tunnistamiseen omat hermosäikeensä?

Kuva: AOP

Kosketuksella ja kosketuksella on eroja. Tuntoaisti koostuu erilaisista hermojärjestelmistä, jotka ovat erikoistuneet aistimaan erilaisia tuntoaistimuksia. 

Koskettaminen on tosi hyödyllistä. Se ei maksa mitään!

Lauri Nummenmaa, apulaisprofessori

Kivulle, kylmyydelle ja lämmölle on omat hermoratansa. Hidas ihon silittely tunnistetaan ihan omassa systeemissään.

– Meillä on yksittäinen hermosäie-tyyppi, C-tuntosäikeet. Ne välittävät hidasta, miellyttävää kosketusta, sanoo tunteita paljon tutkinut apulaisprofessori Lauri Nummenmaa Turun yliopistosta.

Kiehtovinta on, että C-tuntosäikeiden välittämää tietoa ei käsitellä aivoissa juurikaan samalla tuntoalueella kuin muita tuntoaistimuksia.

– Näiden säikeiden välittämä tieto kulkeutuu pääasiassa aivojen tunnealueelle, insulaan. Se on tunteisiin ja kehon sisäisiin tiloihin liittyvää tietoa koodaava alue aivoissa. Voisi sanoa, että se on miellyttävän tunnekosketuksen järjestelmä, vähän kuin tasapainottava järjestelmä kivulle.

Silittely ei ole seksuaalista

Vasta joitakin vuosia sitten löydetyillä C-tuntosäikeillä on ilmeisesti suuri merkitys sosiaalisten suhteiden muodostumiselle ja ihmisten yhteenliimautumiselle. Kyseessä on seksuaalisesta kiihottumisesta erillinen mekanismi.

– Tämä on aika jännittävä asia! C-tuntosäikeet voivat olla ei-seksuaalisen parinmuodostuksen taustalla. Näitä soluryppäitä voi olla OK stimuloida myös kavereilla, ilman seksuaalisia tavoitteita, pohtii Lauri Nummenmaa. 

Näitä soluja voi olla OK stimuloida myös kavereilla, ilman seksuaalisia tavoitteita.

Lauri Nummenmaa, apulaisprofessori

Paijaamista ja halailua voi siis harrastaa niin paljon kuin hyvältä tuntuu. Kosketuksen kaipuu, "halipula", voikin kertoa juuri hitaan, silittävän kosketuksen puutteesta, ei välttämättä seksin kaipuusta. Hellä kosketus hoitaa sekä kehoa että mieltä.

– Kun ihminen on hyvällä mielellä, sillä on paljon muitakin vaikutuksia hyvinvointiin. Pelkästään sen takia voisi ajatella, että koskettaminen on tosi hyödyllistä. Se ei maksa mitään!

Toista ihmistä koskettaessa on tietenkin oltava tarkkana, sillä kenen tahansa kosketus ei tunnu hyvältä. Karsastamme luonnostaan vaikkapa ventovieraiden kosketusta. Ihmiset ovat myös erilaisia. Kenenkään ei ole pakko kosketella ja halailla, jos se ei tunnu hyvältä.

C-tuntosäikeet välittävät hidasta, miellyttävää kosketusta. Kuva: AOP

Paijaamisella on oma rytminsä

Myös parisuhteessa on tärkeää olla muutakin kuin seksuaalista koskettamista, jotta yhteenkuuluvuus vahvistuu.

Jos joku hyvin nopealla tahdilla paijailee kättä, niin se tuntuu aika kurjalta.

Lauri Nummenmaa, apulaisprofessori

– Seksuaalinen kosketus on eri asia. Vaikka seksuaalinen lisääntyminen ja parinmuodostus ovatkin ihmisillä tiukasti yhdessä, niin kehossa ja päässä on kuitenkin selvästi erilaiset systeemit, mitkä näitä näitä asioita hoitaa.

Miellyttävässä kosketuksessa ajoitus on tärkeää.

– Jos esimerkiksi puoliso hyvin nopealla tahdilla paijailee kättä, niin se tuntuu aika kurjalta, kuvailee apulaisprofessori Lauri Nummenmaa.

– Toisaalta jos käsi on paikallaan tai liikkuu hirveän hitaasti, niin ei sekään tunnu kauhean kivalta. Näillä C-soluilla ja -säikeillä on aika tarkka viritysalue.

Aalto-yliopistolla ja Turun yliopistolla on meneillään useita tunteisiin liittyviä tutkimuksia. Voit osallistua niihin täällä (siirryt toiseen palveluun).