1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Viro

Suomi ja Viro eivät sulje pois uusia Venäjä-pakotteita

Viro ja Suomi ajattelevat Venäjästä samoin, vaikka toiminnassa on eroa, totesivat presidentit Niinistö ja Kaljulaid ensitapaamisessaan.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja presidentti Sauli Niinistö.
Viron presidentti Kersti Kaljulaidin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön lehdistötilaisuus Mäntyniemessä.

Viron tuore presidentti Kersti Kaljulaid ja hänen isäntänsä presidentti Sauli Niinistö ovat ottaneet Kaljulaidin ensimmäisellä Suomen-vierailulla kantaa muun muassa maittemme yhteiseen naapuriin Venäjään.

Kaljulaid ja Niinistö olivat yhtä mieltä siitä, että Suomen ja Viron keskinäiset suhteet ovat yhtä selkeät kuin Kaljulaidin syksyinen vierailupäivä. Kaljulaid kertoi myös, että Niinistö oli ainoa presidentti, joka soitti hänelle hänen valintansa jälkeen. Kaljulaid sanoi suorastaan liikuttuneensa puhelusta.

Venäjän-poliiitikkassa Niinistö korosti Suomen harrastavan sekä vuoropuhelua että painetta. Kaljulaid puolestaan sanoi, ettei menettelytapojen välttämättä tarvitse olla samat. Se, millaisena tilanne nähdää ja mihin pyritään, sen sijaan on täsmälleen sama molemmilla mailla, Kaljulaid painotti. Hän muistutti myös, että EU:n linjaukset sitovat niin Viroa kuin Suomea.

Kaljulaid muistutti ihmishenkien merkityksestä

Kysymykseen mahdollisista lisäpakotteista Venäjän Syyrian-politiikan vuoksi Niinistö sanoi, ettei hän sulje pois uusien pakotteiden mahdollisuutta.

Tällä hetkellä tilanteessa saattaa kuitenkin olla vähäisiä toivon merkkejä useiden neuvotteluyhteyksien ja Venäjän julistaman tulitauon ansiosta, vaikka tulitauko olisikin ennen muuta propagandistinen, Niinistö sanoi.

Kaljulaid muistutti Syyrian humanitaarisen katastrofin valtavista mittasuhteista. Vaikka Suomi ja Viro kärsisivät ja ovat jo kärsineetkin Venäjän-pakotteista taloudellisesti, pitää muistaa, että toisessa vaakakupissa on ihmishenkiä, Kaljulaid korosti.

Kaljulaid ei pidä Helsinki-Tallinna-tunnelia fantasiana

Talouskysymyksistä Kaljulaid sanoi myös, että Suomen ja Viron suhteet ovat muuttumassa aiempaa tasa-arvoisemmiksi. Hän muistutti etenkin siitä, miten kehittynyt IT-valtio Viro on, ja sanoi, että yhdessä alasta voisi tulla Viron ja Suomen suuri myyntivaltti. 

Lehdistötilaisuudessa sivuttiin myös muun muassa mahdollista Helsingin ja Tallinnan välistä tunnelia. Kaljulaid sanoi, ettei pidä sitä mielikuvituksellisena ajatuksena.

Hän muistutti, että 20 vuotta sitten kukaan tuskin olisi osannut kuvitella, millainen määrä laivaliikennettä tällä hetkellä kulkee Suomenlahden yli.