Hyppää sisältöön

Saavatko suomalaiset uutta mittaustietoa Marsista? – "Toive hiipumassa"

Euroopan Mars-laskeutuja saavutti eilen määränpäänsä. Laskeutujaan ei kuitenkaan ole saatu yhteyttä, Euroopan avaruusjärjestö kertoi tänään.

Euroopan avaruusjärjestön Esan julkaisema havainnekuva. Kuva: ESA

Toive yhteyden saamisesta Euroopan avaruusjärjestön Esan Mars-laskeutujaan on hiipumassa, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Maria Hieta.

Esan Schiaparelli-laskeutuja pääsi Marsin pinnalle eilen keskiviikkona, mutta sen kunnosta ei ollut tuoreeltaan tietoa.

Tänään Esa kertoi, että Schiaparelli ei ole ottanut Marsista yhteyttä. Schiaparellin laskeutumista seurattiin jännityksellä Suomessakin, sillä se kuljetti mukanaan Ilmatieteen laitoksen toimittamia laitteita.

– Onhan se pieni pettymys ja henkilökohtaisesti pettymys, kun on paljon työtä laittanut näihin laitteisiin, Hieta kommentoi tämänpäiväisiä tietoja.

– Tietenkin toivoin, että laitteet pääsisivät pinnalle asti ja lähettäisivät mittausdataa, mutta ei työ missään nimessä ole mennyt hukkaan. Laskeutumiseen emme kuitenkaan voineet vaikuttaa itse.

Ilmatieteen laitos: Toivoa kuitenkin on

Esa painotti tiedotustilaisuudessaan, että Mars-ohjelman kulmakivi, TGO-luotain on asettunut Marsin kiertoradalle ja toimii niin kuin pitääkin.

Schiaparellin mahdolliseen murskaantumiseen järjestö ei torstaina ottanut kantaa. Onko asiassa vielä toivoa?

– Kyllä tässä pieni ikkuna jätettiin sille, että [tietojen saaminen Marsin pinnalta] olisi mahdollista. Schiaparellin lähetintä yritetään käynnistää etänä vielä uudelleen. Jollain tasolla on mahdollista, että laskeutuja olisi vielä hengissä, Hieta sanoo.

Ilmatieteen laitoksella on tälläkin hetkellä toimivia paine- ja kosteusmittareita Marsin pinnalla. Nyt laitos toivoi, että mittaustietoja olisi saatu samanaikaisesti kahdesta eri paikasta.

Tämä olisi voinut olla käänteentekevää nykyisessä Mars-tutkimuksessa, Maria Hieta arvioi.

– Se olisi auttanut meitä ymmärtämään paremmin Marsin kaasukehän toimintaa isossa mittakaavassa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettemme saa mittauksia kahdesta paikasta yhtä aikaa niin kuin toivoimme.

Seuraavat päivät ovat kriittisiä

Hiedan käsityksen mukaan Schiaparellin laskeutuminen sujui aluksi hyvin.

– Laskuvarjo avautui, lämpökilpi suojasi laskeutujaa, mutta siinä vaiheessa kun laskuvarjo on irrotettu, datassa on ollut jotain kummallista, he eivät pysty selittämään, mitä on tapahtunut: onko laskuvarjo irronnut liian korkealla vai liian matalalla.

Tilaisuudessa jätettiin avoimeksi se, milloin Schiaparellin tilasta saadaan uutta tietoa.

– Saattaa olla päiviä, saattaa olla viikkoja ennen kuin varmuudella voidaan sanoa, mitä on tapahtunut, Hieta toteaa.

Lähipäivät ovat kuitenkin kriittisiä:

– Akut laskeutujasta loppuvat viikon jälkeen. Tuskin enää sen jälkeen saadaan yhteyttä.

Hiedan mukaan Ilmatieteen laitoksen ajatukset ovat jo vuodessa 2020, jolloin sen laitteita on määrä toimittaa Marsiin seuraavan kerran, tuolloin niin Euroopan Esan kuin Yhdysvaltojen Nasan mukana.

.
.