Hyaluronaania pidetään ihmeitä tekevänä rypynpoistajana – tutkija lyttää väitteet tyystin

Hyaluronaania tutkinut Kari Törrönen kertoo, että vaikka aine on ihmiskehossa tärkeä, se ei imeydy ihon läpi eikä tee ihosta nuoremman näköistä.

terveys
Nainen levittää voidetta kasvoihinsa.
Henrietta Hassinen / Yle

Ihmeaine hyaluronaania käytetään muun muassa kosmetiikassa ja ainetta sisältävien tuotteiden luvataan poistavan ryppyjä. Hyaluronaania tutkinut Kari Törrönen kuitenkin kumoaa väitteet ihoa nuorentavasta vaikutuksesta.

Hyaluronaani eli hyaluronihappo on ihmiskehossa välttämätön aine, mutta se ei yksinkertaisesti toimi, kuten sen usein mainoksissa väitetään toimivan.

Hyaluronaani löydettiin silmän lasiaisesta 1930-luvulla ja siihen on sen jälkeen ladattu paljon odotuksia. Kyseessä on sokerimolekyyli, jonka rakenne pystyy sitomaan paljon vettä. Nuorentavia vaikutuksia sillä ei kuitenkaan ole.

– Se vain pitää ihon kosteana, kuten monet muutkin ihorasvojen ainesosat. Se ei pysty läpäisemään ihon pintaa, hyaluronaania sikiönkehityksen ja syövän yhteydessä tutkinut Kari Törrönen kertoo.

Törrösen väitöskirja "Hyaluronaania tuottavat entsyymit sikiönkehityksessä ja syövässä" tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa viime viikolla.

Ruoansulatus hajottaa ihmeaineen

Joissakin lisäravinteissa hyaluronaanin luvataan toimivan myös suun kautta nautittuna esimerkiksi nivelissä. Todellisuudessa ruoansulatus hajottaa suurimman osan sokerimolekyyleistä ja ne imeytyvät kehoon sellaisenaan, eivät kokonaisena hyaluronaanina.

Hyaluronaani on kuitenkin hyvin tärkeä aine ihmisen kehossa ja jopa sikiönkehityksessä. Sitä löytyy muun muassa ihosta, nivelsiteistä, rustojen väleistä sekä rustokudoksesta itsessään. Sikiön kehittyessä hyaluronaania tarvitaan useissa eri vaiheissa eri kohdissa sikiötä.

Jos hyaluronaani ei ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sikiön sydän ei esimerkiksi kehity oikein.

Kyseessä on siis kehon yleisrakennusaine. Kosmetiikan ja lisäravinteiden ihmeaineeksi siitä ei kuitenkaan ole.