Riistaeläimiä ei ruokita pullalla ja leivällä: "Pahimmallaan siitä seuraa kuolema"

Riistan talviruokinta on monen eläimen pelastus, mutta väärin tehtynä se aiheuttaa ongelmia.

Jos aloittaa riistaeläimien talviruokkimisen, tulee sitä jatkaa läpi talven aina kevääseen saakka. Kuva: Jyri Merisalo

Talviruokinnasta (siirryt toiseen palveluun) hyötyvät riistaeläimistä rusakko, jänis, fasaani, peltopyy sekä hirvieläimistä valkohäntäpeura ja metsäkauris.

– Oli kyseessä mikä eläin hyvänsä, niin talviruokintaa on jatkettava läpi talven kevääseen asti, jos sen aloittaa syksyllä. Ei voida tehdä niin, että totutetaan eläimet ihmisen ylläpitämään ruokintaan ja sitten yhtäkkiä lopetetaan, kun ei jakseta tai viitsitä jatkaa, sanoo riistasuunnittelija Marko Muuttola Suomen riistakeskuksesta.

Talviruokinnan kriittisin vaihe on helmikuusta eteenpäin.

– Silloin lumimäärä on korkeimmillaan. Jos ajatellaan vaikka jänistä, niin sehän pääsee lumimäärän kasvaessa koko ajan ylemmäs syömään puiden silmuja ja oksia. Lumikerroksen alkaessa sulaa jänikselle tulee vastaan kertaalleen syödyt silmut ja oksat. Ravintotilanne huononee keväällä.

Jänikselle kriittisin vaihe talvella on ruoan suhteen helmikuusta eteenpäin. Kuva: Suomen riistakeskus

Kun eläin tottuu ihmisen tarjoamaan helppoon ravintoon, niille voi tulla ruoansulatusongelmia ruokinnan loputtua.

– Ajatellaan vaikka metsäkaurista, joka on tottunut syömään kauraa ja porkkanaa. Sitten se yhtäkkiä loppuu, jolloin sen pitää ryhtyä käyttämään pelkästään luonnonravintoa.

– Sama pätee myös toisin päin. Valitettavasti eläimille on tarjolla pulla- ja leipäkasoja. Se saattaa ahmia itsensä täyteen, ja kun sen elimistö ei ole sopeutunut siihen, niin pahimmallaan siitä seuraa kuolema, Muuttola jatkaa.

"Ei ne luonnossakaan pullaa syö"

Talvella riistalle olisi hyvä tarjota monipuolista ruokaa, kuten rehuja ja maataloudesta tulevaa kuivaheinää.

– Hiilihydraattipitoista ruokaa, juureksia, perunaa, porkkanaa ja punajuurta, jos sellaisia on saatavilla. Aina hyvä vaihtoehto on myös vilja, pääosin kaura, jonka seassa on jonkin verran vehnää, kertoo riistasuunnittelija Marko Muuttola.

– Ehdottomien kiellettyjen listalla ovat leivät ja pullat, ihmisen tekemät jalosteet. Ne muun muassa homehtuvat helposti. On väärin, että ihmiset ruokkivat kaupungeissa sorsia pullalla. Eivät ne luonnossakaan syö pullaa, ei se kuulu vesilintujen ravintoon.

Oli kyseessä mikä eläin hyvänsä, niin talviruokintaa on jatkettava läpi talven kevääseen asti, jos sen aloittaa syksyllä.

Marko Muuttola

Ruokintapaikkaa ei voi perustaa liian lähelle tietä, koska esimerkiksi valkohäntäpeurat aiheuttavat kulkiessaan ruokintapaikalle kolaririskin.

– Vilkasliikenteiset tie ovat kiellettyjä, eikä paikasta saa olla haittaa naapureille. Peurat ja kauriit saattavat helposti käydä syömässä naapuriston taimistoja.

Riistaa voi ruokkia talvella kuka tahansa, mutta maanomistajalta täytyy olla lupa (siirryt toiseen palveluun). Kenen tahansa maalle ruokintapaikkaa ei voi perustaa.

– Kun sellaisen perustaa, niin sitten pitää huolehtia siitä, että kevään tullen siistitään ne syömättä jääneet tai mädäntyneet vihannekset ja juurekset. Ruokintapaikka olisi hyvä vielä kalkita, että tautipesäkkeet häviäisivät, sanoo Muuttola.

Hirviä ei tarvitse ruokkia

Esimerkiksi Kainuussa riistan talviruokinta keskittyy metsäjäniksiin ja kauriisiin. Riistasuunnittelija Marko Muuttolan mukaan hirviä ei tarvitse talviruokkia ja 1980-luvulla suosittu teerien talviruokinta on jäänyt.

– Siinä huomattiin, että teeriä talviruokkimalla katettiin helppoa evästä kanahaukalle.

Ehdottomien kiellettyjen listalla ovat leivät ja pullat, ihmisen tekemät jalosteet.

Marko Muuttola

Kenenkään voimavarat eivät riitä Muuttolan mielestä hirvien ruokkimiseen.

– Hirvi puolestaan pitkäjalkaisena löytää ravintoa muutenkin, ja meillä on yllin kyllin hoitamattomia taimikoita, joissa on sapuskaa hirville. Ja jos niitä talvellakin ruokittaisiin, niin hirville pitäisi tarjota isot määrät mäntyjen oksia ja latvuksia.

– Hirville metsien hakkuut ovat eräänlaista talviruokintaa, koska isoja puita kaadettaessa hirvet syövät puiden latvuksia käyttäen maata ruokapöytänään.