Jari Korkki: Mitä kokoomus aikoo?

Kokoomuksesta puskee nyt ideaa siihen tahtiin, että hallituskumppanit kohottelevat jo kulmiaan, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Ensin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ehdotti, että Suomi voisi ottaa lisää pakolaisia. Mykkäsen ajatus oli, että pakolaisia otettaisiin hallitusti suoraan leireiltä eikä niinkään sattumanvaraisesti rajalta.

Kuten joku voisi kuvitella nyt tapahtuvan.

Sitten opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen markkinoi Lännen Mediassa hallituksen täyskäännöstä korkeakoulujen rahoituksessa. Pääomitus toisi kuulemma satoja miljoonia euroja uutta rahaa hallituksen kurjistamille yliopistoille. Moni älähti silmänkääntötempusta.

Varsinainen älämölö nousi kuitenkin vasta tiistaina, kun kokoomus ilmoitti – jälleen Grahn-Laasosen suulla – että perhevapaat pitäisi panna uusiksi jo tällä hallituskaudella.

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) kiirehtivät heti torppaamaan idean, jonka erikoispiirteisiin kuului sekin, että kokoomukselle kelpaisi jatkovalmistelun pohjaksi palkansaajien keskusjärjestön SAK:n (!) ehdotus.

Kokoomus pelkää, että hallituskumppaneiden kovin uudistusnälkä on jo tyydytetty

Kotihoidon tuki pois ja tilalle joustavampi hoitoraha.

– Perhevapaiden remontti on niin tärkeä, ettei sitä sovi hosumalla pilata, julistivat Saarikko ja Mattila yhteen ääneen eduskunnan ala-aulassa.

Keskiviikkona kokoomuksen hööki sai suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk.) jo neuvomaan kokoomusta sen suhteen miten hallituksessa pitäisi olla ja elää.

– Itse kunkin kannattaa palauttaa mieliin, mitä viime vaalikaudella tapahtui. Silloiset hallituspuolueet eivät irtiottojen ja välistävetojen vuoksi pystyneet päätöksiin, jyrisi Kaikkonen keskiviikkona blogissaan.

Mistä siis on kysymys?   

Kokoomuksen eduskuntaryhmän perinteisissä syyskalaaseissa Suomalaisella Klubilla keskiviikkona selvisi ainakin yksi asia. Kokoomus pelkää, että hallituskumppaneiden kovin uudistusnälkä on jo tyydytetty ja ikävimmät uudistukset tehty.

Kokoomuksessa on luettu merkkauskynän kanssa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoja ja kannatuksensa kanssa kipuilevien perussuomalaisten linjauksia.

Hallitusohjelmassa on semmoinenkin asia kuin 72 prosentin työllisyystavoite, kokoomus muistuttaa. Ja jatkaa mielellään, että jos ei sen saavuttaminen ole kevään puoliväliriihessä edes näköpiirissä, on ikäviä päätöksiä luvassa lisää.

Ollaanko tästä lipsumassa?

Kokoomuksella on tästä paras ja tuorein kokemus. Hallituspuolueista ainoana se oli sentään mukana – ja vieläpä pääministerin jakkaralla – edellisessä Alexander Stubbin vetämässä ministeristössä.

Joka päätyi lopulta ainutkertaisella tavalla äänestämään jopa omia esityksiään vastaan eduskunnassa.

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja.