Aleppon tulitauko voimassa – avustuksia ei vieläkään päästetä perille

Aleppoon on luotu humanitaarisia käytäviä, joita myöten YK voisi viedä asukkaille avustustarpeita, mutta Syyrian hallitus ei vieläkään salli avun pääsyä kapinallisten hallitsemalle alueelle.

Ulkomaat
Lääkäri tutkiin syyrialaisen miehen kättä.
Humanitaarista apua 4. toukokuuta Kaukabissa Syyriassa.Sergei Chirikov / EPA

Taistelut Aleppon suurkaupungissa ovat laantuneet aamulla alkaneen tulitauon astuttua voimaan.

YK on valmiina lähettämään kaupunkiin suuren määrän ruokaa ja avustustarvikkeita. YK:n humanitaarisen työn johtaja Jan Egeland kertoi alkuiltapäivästä, ettei kuljetuksia kaupunkiin ole vielä saatu liikkelle, sillä hallitus ei ole antanut niille lupaa.

Egelandin mukaan avustajat tekevät jatkuvasti työtä, että avustus saataisiin perille. Aleppon piiritetyssä itäosassa on arviolta 250 000 avun tarpeessa olevaa ihmistä.

Hän kertoi uskovansa, että huomenna perjantaina YK voisi kuljettaa Aleppon itäosasta useita satoja haavoittuneita ja sairaita ihmisiä saamaan hoitoa. Heitä tuotaisiin joko hallituksen tai kapinallisten valvomille alueille muualla Syyriassa.

Tulitauon on määrä olla voimassa 11 tuntia päivässä neljän päivän ajan. Jan Egeland toivoo, että sopimusta voidaan pidentää vielä yhdellä päivällä, maanantaihin.

Eilen keskiviikkona YK sai perille 46 rekkalastillista avustustarvikkeita Damaskoksen piiritettyyn Douman esikaupunkiin. Autot toivat tarvikkeita 35 000 ihmisen tarpeisiin, Egeland kertoo.

Lähteet: Reuters, AFP