1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pörssitulokas Vincit ohjelmistoalan kilpailusta: "Meillä hinta-laatusuhde on lähtökohtaisesti parempi"

Vincit-yhtiö uskoo pienten ohjelmistoyhtiöiden olevan voittajia Suomen markkinoilla. Ylen Kova talous –haastattelussa toimitusjohtaja Tomi Pienimäki sanoo, että pienten yhtiöiden valtteja ovat ketteryys ja suuria yhtiöitä parempi laatu suhteessa hintaan.

Kova talous: Ohjelmistoyritys Vincit uskoo pienten syövän suuria Suomen it-markkinoilla
Kova talous: Ohjelmistoyritys Vincit uskoo pienten syövän suuria Suomen it-markkinoilla

Tamperelainen Vincit listautui 13. lokakuuta Helsingin pörssin First North -listalle. Anti ylimerkittiin ja osake kallistui reippaasti. Uutta pääomaakin kertyi viisi miljoonaa euroa, mutta pörssiin yhtiö ei kuitenkaan halunnut mennä keräämään rahaa.

– Pääasiallinen syy oli, että halusimme listautumisen kautta yhtiöllemme tunnettuutta ja uskottavuutta. Toki saimme samalla pääomaa, mutta se ei ollut pääsyy listautua, toimitusjohtaja Tomi Pienimäki sanoo.

Pienet alkavat syödä markkinaa

Vincit on ohjelmistoyhtiönä vielä pienehkö, työntekijöitä on noin kolmesataa. Moni alan kilpailija onko monta kertaa suurempi. Yhtiö kuitenkin uskoo kasvuun, sillä Suomen markkinoilla riittää jaettavaa.

– Suomen it-markkina on noin kuusi miljardia euroa. Uskon, että markkina on muuttumassa siihen suuntaan, että meidän kaltaiset pienet toimijat syövät markkinaa.  Pienet ovat ketteriä ja kustannustehokkaita ja meillä hinta-laatusuhde on lähtökohtaisesti parempi kuin isoilla toimijoilla. Me emme tee taloa, jossa ei ole ovea, Pienimäki kuvaa.

Yhtiö toimii vielä lähes täysin kotimarkkinoilla. Asiakkaina on yrityksiä pienistä suuriin, ja osa on kansainvälisiä suuryrityksiä. Yhdysvaltoihin on myös ehditty kesällä avata pieni toimisto, jolla yhtiö hakee jalansijaa maailman it-markkinoiden kehdosta.

– Toimisto on lähtenyt hyvin käyntiin. Seuraamme mielenkiinnolla, miten se etenee. Sikäläinen markkina on iso ja hintataso on erilainen kuin täällä. Sieltä saa paljon parempaa katetta kuin monesta eurooppalaisesta maasta.

Listautumisessa Vincit sai noin viisi miljoonaa euroa uutta pääomaa. Listautumisen yhteydessä sen käyttöä ei julkistettu, mutta pääasiallisesti sitä on tarkoitus käyttää yhtiön koon kasvattamiseen.

– Pääsääntöisesti haluamme kasvaa orgaanisesti, mutta suhtaudumme avoimin mielin myös mahdollisiin yritysostokohteisiin, mutta se ei ole mikään itsetarkoitus, Pienimäki linjaa.

Vain parhaat palkataan

Vincit on voittanut useita kertoja Suomen paras työpaikka -kilpailun. Viime vuonna yhtiö voitti myös Euroopan parhaan tittelin samassa kisassa. Yhtiö panostaa poikkeuksellisen paljon työtyytyväisyyteen aina omasta kahvimerkistä fysioterapiaan ja hammashoitoon.

– Tässä bisneksessä on erittäin tärkeää, että saa haalituksi parhaat osaajat töihin, Pienimäki perustelee voimakasta yhtiön panostusta työsuhde-etuihin.

Valittu toimintalinja vaikuttaa myös toimivan, sillä Vincit pääsee valitsemaan työntekijänsä melko tiukalla seulalla. Pienimäen mukaan viime vuonna heille haki töihin 956 ihmistä, ja heistä palkattiin töihin 77. Paikan sai siis vain kahdeksan prosenttia hakijoista.

Sovellusliiketoiminta on voimakkaassa kasvussa kaikkialla maailmassa älypuhelinten yleistyessä miltei ihmisen tietokoneen käytön perusrungoksi. Samalla kehittyy alan teknologia huimaa vauhtia. Vincitin visioissa teknologian kehitys ei ole ehkä vielä puolessa välissäkään valmiista, jos sellaista nyt koskaan onkaan.

– Menemme [kehityksessä] eturintamassa ja sovellamme jo jonkin verran tekoälyä. Olemme tehneet sovelluksia esimerkiksi Googlen laseihin. Vuonna 2020 markkinoilla voisi olla autoja, jotka ovat oikeasti itseohjautuvia, Tomi Pienimäki ennustaa.