Ylen pääluottamusmies äänittäjien ja kuvaajien yt-uutisesta: "Tämä on vasta alkua"

Ylen työntekijät valtasi "hautajaistunnelma", kertoo yhtiön pääluottamusmies Pike Epstein. Hän pelkää, että 460:tä ihmistä koskevat yt-neuvottelut ovat vasta alkua.

Ylen pääluottamusmies Pike Epstein. Kuva: Yle

– Salissa oli hautajaistunnelma, aika synkkiä ilmeitä. Se on todella iso leikkaus. Tämä on vasta alkua, seuraavaksi tulevat muut aallot muualla yhtiössä, Ylen pääluottamusmies Pike Epstein arvioi torstaina paljastettuja leikkaussuunnitelmia.

Yle kertoi aloittavansa marraskuussa tuotannon 460:tä työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yksikössä työskentelevät mm. kuvaajat ja äänittäjät. Suunnitelmissa on vähentää 161 ihmistä eli yli kolmannes työntekijöistä.

Taustalla Ylen ulkopuoliset linjaukset, joilla haluttiin siirtää työtä muualle

Epsteinin mukaan taustalla on ns. Satosen työryhmän linjaus, jossa Yle käytännössä pakotetaan ulkoistamaan sisältöjään nykyistä enemmän. Työt ovat siis Ylessä uhattuina monilta, koska Yle siirtää osan tekemisestään yksityisille tuotantoyhtiöille.

– Meillä on suurehko velvoite hankkia ohjelmistoja ulkopuolelta, ja jotta hankinnalle saadaan tilaa, omaa kapasiteettia täytyy pienentää, vahvistaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Satosen ryhmän lisäksi Ylen tehtäviä pohti toinenkin työryhmä. Kivisen mukaan molemmilla on ollut vaikutusta tämän päiväisiin päätöksiin. Hän perustelee yt-neuvotteluita lisäksi myös mediamaailman muutoksilla.

Ulkopuolisille ostoille täytyy tehdä tilaa omaa kapasiteettia pienentämällä

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen

– Erilaiset työryhmät ovat vuoden istuneet ja miettineet, millainen Yle Suomeen halutaan. Meidän täytyy näiden ryhmien päätöksiä pistää toimeen. Ja kyllä meidän ympäristö, tekniikka ja toimiala muuttuvat niin nopeasti, että jos tässä ei pysty muuttumaan isosti, niin silloin jää jälkeen.

– Tämähän on ihan uskomatonta. Eihän Ylen toiminta voi supistua tässä määrin, pääluottamusmies päivittelee.

Yle muuttuu lähivuosina, joitakin ohjelmia lopetetaan

Toimitusjohtajan mukaan Ylen tavoitteena on leikkaustenkin jälkeen tarjota suomalaisille yleisöille sitä, mitä ne Yleltä toivovat. Sitä ennen Ylellä on edessään melkoinen myllerrys, joka näkyy myös yleisöille.  

Lauri Kivinen Kuva: Yle

Kivisen mukaan noin viidennes resursseista on seuraavan neljän vuoden aikana tarkoitus kohdentaa uudelleen. Tekemisestä siirretään hankintaan, televisiosta ja radiosta verkkoon. Myös ohjelmien sisällä tapahtuu painopistealueiden muutoksia. Joitakin ohjelmia lopetetaan.

– Lastenohjelmiin, nuortenohjelmiin, uutisiin ja draamaan tullaan panostamaan tulevaisuudessa paljon.

Ylen pääluottamusmies näkee asiassa yhden positiivisenkin puolen.

– Nyt ei tehdä niin kuin vuonna 2014, jolloin yt:ssä oli mukana 1 030 henkilöä. Se oli yhtä hullunmyllyä. Nyt edetään pala kerrallaan. Se toivottavasti antaa paremmat neuvottelumahdollisuudet.

Työntekijäpuoli aikoo käydä läpi tarkkaan eläköitymiset ja uudelleenkoulutukset, jotta työt voisivat mahdollisimman monella jatkua.

Koko Ylen henkilöstömäärä on supistunut huippuvuosista nykyiseen noin kolmeen tuhanteen. Vielä vuonna 1990 työntekijöitä oli toimintakertomuksen mukaan noin 4 800.

Ylellä on neljä televisiokanavaa, kuusi radiokanavaa, kolme digitaalista radiopalvelua, teksti-tv, mobiilipalveluita sekä internetpalveluita. Finnpanelin lokakuussa julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset katsovat televisiosta edelleen 93 prosenttia reaaliaikaisesti. Erityisesti uutiset, urheilu, ja ajankohtaisohjelmat halutaan katsoa livenä.