Sunnuntaityön hinta puhutti Helsingin A2-klubilla – Kaikki työnantajista työttömiin kaipaavat lisää joustoja

Aktiivisesti vapaaehtoistyötä tekevät kaipaavat esimerkiksi uutta sanaa korvaamaan käsitteen "työtön".

A-teema
A2-klubien helsinkiläisyleisö innostui keskustelemaan työttömien aktivoimisesta
Yleisö keskusteli innokkaasti työttömien aktivoimisestaYle

Helsingin A2-klubilla Manalan kellarissa puhuttivat työpaikat ja työttömyys keskiviikkoisen A2 Palkkaerot-ilta yhteydessä.

Ison Omenan Citymarketin kauppias Toni Pokelan mukaan koko yhteiskuntaan pitäisi saada samaa joustavuutta, mitä tänä vuonna saatiin kaupan alalle.

– Aukioloaikojen vapauttaminen toi Suomeen 2500 uutta työpaikkaa. Ihmiset ovat oppineet käymään ostoksilla varsinkin sunnuntaisin.

Sunnuntaityön kustannukset puhuttivat paljon Helsingin A2-klubia. Yleisöstä muistutettiin, että palkanlisät muodostavat ison osan kuukausipalkasta. Espoossa 50-60 ihmistä työllistävä kauppias Pokela ei ollut halukas pienentämään myyjien kokonaistuloja, mutta nykyiset sunnuntaikorvaukset mietityttävät.

- Jos sunnuntaina työntekijä sairastuu, kauppias maksaa nelinkertaisesti: siis kotiin jäävän ja tuuraajan palkan, kaikki tuplana.

"Työttömyys ei ole enää työmarkkinoiden häiriötila"

Tilaisuuteen saapunut hiusalalla parikymmentä vuotta työskennellyt Heli Harakka-Nyman harmitteli mikroyrittäjän lakisääteisiä velvoitteita ja maksuja: kokeneen ammattilaisen tuntipalkaksi jää noin 15 euroa.

– Arvonlisäveron nostaminen vei heti tuhat kampaamoa konkurssiin ja lisäsi työttömyyttä ja harmaata taloutta alalla.

Kuukauden kuluttua peligrafiikan ammattitutkintoon valmistuva Milo Toivonen on puolestaan saanut opiskella työttömyysturvan avulla. TE-keskusten aktivointitoimista hänellä on myös kielteisiä kokemuksia.

– Työttömille tarjotaan kaikenmaailman CV:n tekemiskursseja, eikä ihmisiä kohdata yksilöinä.

A2-klubi pohti myös sanaa ”työttömyys”: pitäisikö se korvata jollain uudella ilmaisulla? Vapaaehtoistyötä tekevä työtön Mika Välipirtti pohtii, että työttömyys ei ole enää työmarkkinoiden häiriötila, vaan se osuu yhä useamman kohdalle.

- Työttömyyden stigma pitäisi saada pois. Moni työtön on todella aktiivinen.