Riihimäen museopaloauto Sussex aiotaan pistää kuntoon – varoja haetaan joukkorahoituksella

Riihimäen kaupunginmuseon paloauto kaipaa rahaa kunnostukseen. Yrityksiltä on jo saatu tukea, mutta kymppitonni vielä uupuu päätavoitteesta.

Riihimäki
Fordson Sussex paloauto
Kaupunginmuseon tavoitteena on, että Riihimäki-päivänä 11.9.2017 tämä 80-vuotias Fordson Sussex 1937 liikkuu jälleen Riihimäen kaduilla.Riihimäen kaupunginmuseo

– Riihimäkeläisille ja koko Kanta-Hämeelle tämä paloauto on tärkeä. Se on ollut aikoinaan turvaamassa koko aluetta ja on siten kaikille yhteinen. Se on myös autona kovin harvinainen, perustelee Riihimäen kaupunginmuseon amanuenssi Päivi Yli-Karhula kunnostustarvetta.

Riihimäen kaupunginmuseo järjestää joukkorahoituskampanjan, joka alkaa 26. lokakuuta ja päättyy 30. marraskuuta. Hanke voitiin käynnistää paikallisilta yrityksiltä saadun tuen turvin, mutta tuki ei riitä. Museon päätavoitteena on saada lisää rahaa kunnostukseen vielä 10 000 euroa. Välitavoitteet alkavat tuhannesta eurosta.

Joukkorahoituksesta oli keskusteltu jo muutama vuosi sitten. Hyviä esimerkkejä joukkorahoituksesta on Yli-Karhulan mukaan saatu muistakin museoista.

– Esimerkiksi Suomen Pelimuseo oli tehnyt vastaavan joukkorahoituskampanjan onnistuneesti.

Parhaillaan myös Panssarimuseo kerää joukkorahoituksella varoja tankkikatoksen rakentamiseksi. Kuka tahansa voi ryhtyä hankkeiden tukijaksi verkossa.

Kunnostetaan ensi vuonna

Joukkorahoituksella kerättävät varat käytetään auton varaosahankintoihin ja työkustannuksiin, mutta myös Sussexin riihimäkeläisen tarinan keräämiseen, tutkimiseen ja esille saamiseen. Paloauto halutaan kunnostaa hyvään käyttökuntoon.

Riihimäen kaupunginmuseoon hankittu vanha paloauto ja Jorma Höök.
Riihimäen kaupunginmuseon kokoelmien aarretta, Fordson Sussex -paloautoa ruvetaan kunnostamaan. Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta eläköitynyt Jorma Höök (kuvassa) esitteli paloautoa Ylelle vuonna 2014.Yle / Miki Wallenius

– Koska se on 80-vuotias, on siinä kaikenlaista pientä kunnostettavaa. Tarkoitus on pitää vanha ilme samana. Maalipinta pidetään hyvänä ja ruostevauriot ehkäistään, Yli-Karhula sanoo.

Rahoitustavoitteen täyttyessä Sussex nähdään jälleen liikenteessä museoajoneuvona, ja sen säilytystilassa museolla on autosta kertova näyttely. Suunnitteilla on myös julkaisu Riihimäen Sussexin tarinasta.

Tavoitteen täyttyessä Sussex kunnostetaan ensi talven, kevään ja kesän aikana.

Päivitetty 20.10.2016 kello 19:06: Jutussa kerrottiin aiemmin entisöinnistä, mutta hankkeen luonnetta kuvaa paremmin sana kunnostus.