1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opettajat

Senioriopettajat kokosivat muistonsa kouluajoista yksiin kansiin – iäkkäin muisteluihin osallistunut on 104-vuotias opettaja

Länsi-Pohjan senioriopettajat ovat tehneet muistelmateoksen Opin tiellä oppineita. Kirjan kansien sisään on koottu tarinoita opettajien kouluaikojensa varrella kohtaamista hetkistä.

Opettajat
Kuvassa vasemmalta Marjatta Heikkinen, senioriopettajien pj. Kerttu Ståhlberg ja Esko Ylipiessa.
Kuvassa vasemmalta Marjatta Heikkinen, senioriopettajien pj. Kerttu Ståhlberg ja Esko Ylipiessa.Jari Peltoperä/Yle

Muistelmien kerääminen ei ollut aivan helppo juttu, kertoo teosta mukana kirjoittamassa ollut keminmaalainen Esko Ylipiessa.

– Ei niitä niin kovin helposti löytynyt, kyllä kypsyttelytyötä piti aika paljon tehdä. Olimme opettajaporukan kanssa Budapestissä ja Wienissä. Siellä tuli ajatus, että kun yhdistys täyttää 30 vuotta, niin saisimme aikaan muistelmateoksen opettajien kouluajoista.

Ylipiessa kertoo, että opettajilla oli korkea kynnys alkaa kirjoittaa muistelmiaan. Kokoelman kerääminen vei noin pari vuotta.

Tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy myös runoja sekä aforismeja.

Muistissa jopa kellonajat 30 vuoden takaa

Kirjaan muistelmiaan jakaneiden opettajien ikähaitari on laaja. Vanhin kirjaan muistojaan kertonut on torniolainen, keväällä 104 vuotta täyttänyt Saara Kanerva.

– Meillä oli yhteinen kohtaaminen silloin, kun minä tulin Tornioon erityisopettajaksi vuonna 1972. Saara jäi samana päivänä eläkkeelle ja me tapasimme koulun pihalla. Saara toivotti tervetulleeksi nuoret opettajat ja sanoi, että hän lähtee nyt eläkkeelle, torniolainen Eila Hietaniemi muistelee.

Kaksikko tapasi jälleen kirjaprojektin myötä.

– Menin Tornioon haastattelemaan häntä ja hän kertoi parin tunnin aikana oman tarinansa, jonka nauhoitin ja josta kokosin tarinan kirjaan, Hietaniemi kertoo.

Hietaniemi kehuu 104-vuotiaan kollegansa Saara Kanervan muistia.

– Hän muisti 30 vuoden takaa jopa kellonaikoja ja henkilöiden nimet tulivat siitä vain, Hietaniemi hämmästelee.

Arjen muistelmateokset kiinnostavat lukijoita

Myös kirjan kokoamiseen osallistuneen Esko Ylipiessan muistot ovat varsin pitkältä ajalta.

– Itse olen ollut eläkkeellä jo 26 vuotta ja aloittanut koulunkäynnin vuonna 1937. Kyllä sille välille on mahtunut yhtä ja toista, vielä eläkeiässäkin olen toiminut opettajana kansalaisopistossa, Ylipiessa kertoo.

Kirjaan on koottu lähes kolmenkymmenen opettajan uramuistoja.

Tekijät kertovat, että kirjan valmistumisesta huolimatta pöytälaatikkoon jäi vielä muistelmia.

– Olisiko uuden kirjan tekeminen sitten vielä edessä, Eila Hietaniemi pohtii.

Kirjan kustantaja Matti Ylipiessa kertoo, että muistelmateokset ovat suosittuja.

– Ne antavat hyvän lisän virallisiin historioihin ja niissä tulee erilaisia näkökulmia. Nimenomaan arjen historia, joka niissä tulee esille, tahtoo jäädä virallisissa historiankirjoituksissa taustalle, Matti Ylipiessa valottaa suosiota kokoelmateosten taustalla.