Hallituksen linjassa muutos: Yksityiset yritykset eivät hoidakaan työttömien haastatteluita

Hallitus on luvannut lisää rahaa työvoimapalveluihin, mutta lisämiljoonat eivät kohdistu yksityisille yrityksille.

politiikka
Jari Lindström.
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) tiedotustilaisuus 20. lokakuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Hallitus aikoo lisätä työttömien haastattelumääriä, mutta haastatteluiden toteuttaminen pysyy jatkossakin viranomaisten käsissä, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kertoi tänään tiedotustilaisuudessa. Vielä syyskuussa hallitus kaavaili haastattelupalveluiden ostamista yksityisiltä yrityksiltä.

Valmisteluvaiheessa yksityisiltä ostettavat palvelut karisivat hallituksen esityksestä pois, sillä yksityiset yritykset eivät voisi lain mukaan hoitaa kaikkia työttömien haastatteluihin liittyviä tehtäviä.

– Nämä on joka tapauksessa viranomaispäätöksiä ja niiden täytyy olla viranomaisia, jotka nämä haastattelut tekevät. Ei ole mitään järkeä tehdä kahteen kertaan samaa työtä, Lindström sanoi.

Yksityisen yrityksen haastattelija joutuisi luovuttamaan tiedot joka tapauksessa viranomaiselle, joka puolestaan tekisi työtöntä koskevat päätökset. Lindströmin mukaan ongelma ei ollut vielä tiedossa siinä vaiheessa, kun lakia ryhdyttiin valmistelemaan.

– Asia tarkentui tässä ja hyvä näin. Nyt tiedetään, mihin näitä resursseja sitten tarvitaan.

Lisää rahaa työvoimapalveluihin

Hallitus on luvannut 17 miljoonaa euroa työvoimapalvelujen vahvistamiseen ja Lindströmin mukaan myös lisäresurssien tarve tiedostetaan.

Hallituksen tänään eduskunnalle antamassa esityksessä ehdotetaan myös työttömyysturvan käyttöä starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen.

Lisäksi hallitus esittää rekrytointikokeilua, joka olisi voimassa seuraavan kahden vuoden ajan. Korkeintaan kuukauden ajan kestävässä työkokeilussa työnantaja voisi arvioida työnhakijan soveltuvuutta ennen työsopimuksen tekemistä.

Lindström painottaa, että rekrytointikokeiluun osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen.