1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitusta on arvosteltu lepsusta lainvalmistelusta – virkamiehet: Liian kiire tehdä lakeja

Lainsäädännön tasoa on Suomessa kritisoitu pitkään.

lainsäädäntö
Kuntaministeri Anu Vehviläinen maakuntauudistus Rovaniemi elokuu 2016
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen myöntää, että lakihankkeiden aikataulut ovat usein kireät.Jarmo Honkanen / Yle

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myöntää, että virkamiesten kritiikkiin lainvalmistelun ongelmista on perusteita. Ylen tekemä soittokierros virkamiehille paljasti, että he työskentelevät mielestään liian kovan paineen ja kiireen alla. Lakitekstiä pitää suoltaa nopeasti ja paljon.

Nimettömästi puhuneiden virkamiesten mukaan vaikeusastetta lainvalmisteluun lisäävät aliresursointi, poliitikkojen ylikireiksi asettamat aikataulut ja jo etukäteen liian lukkoon lyödyt päälinjat lakipaketeille. Lakihankkeita voisi virkamiesten mielestä myös laittaa nykyistä selkeämmin tärkeys- ja kiireellisyysjärjestykseen.

Vehviläinen myöntää, että lakihankkeiden aikataulut ovat usein kireät.

– Kun hallitusohjelmassa on paljon kärkihankkeita ja haluamme uudistuksia viedä eteenpäin heti alkuvaalikaudesta, niin ruuhkaa on ja lakihankkeita on paljon vireillä samaan aikaan.

– Me ministerit voimme katsoa peiliin, että pystyisimme omissa ministeriöissä ja omien virkamiesten kanssa vaiheistamaan lakihankkeita tasaisemmin pitkin vaalikautta, jotta saisimme paremmin purettua kireän aikataulun ongelmaa.

Vehviläinen aikoo kohentaa lainvalmistelua myös kuulemalla ulkopuolisia tahoja jo ennen virallista lausuntokierrosta. Nykyisin lakiesitykset ovat käytännössä miltei valmiita, kun ne lähtevät ministeriöstä lausunnoille.

– Linjasimme pari viikkoa sitten ministeriössä, että lähdemme viemään tiedonhallintalain uudistusta eteenpäin avoimella pohjalla. Kuuntelemme sidosryhmiä jo heti prosessin alussa eikä vasta lausuntokierroksella, Vehviläinen kertoo.

Ulkopuoliset paremmin mukaan

Valtiovarainministeriö on myös päättänyt yhdessä oikeusministeriön kanssa kutsua koolle kokouksen, jonka tarkoituksena on kartoittaa mahdollisuudet hyödyntää ministeriöiden ulkopuolisten asiantuntijatahojen osaamista päätösten valmistelussa ja vaikutusarvioinnissa nykyistä paremmin.

Kutsu on lähdössä ainakin Suomen pankkiin, Kansaneläkelaitokseen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, Valtion taloudelliseen tutkimuslaitokseen sekä valtiontalouden tarkastusvirastoon.

Koollekutsu on reagointia lainsäädännön arviointineuvoston tuoreeseen lainvalmistelukritiikkiin. Neuvosto on monessa lausunnossa kehottanut ministeriöitä pyytämään ulkopuolista apua lainvalmisteluun, jos omat eväät eivät kaikkeen riitä. Neuvosto on arvostellut etenkin euromääräisten vaikutusarvioiden puutetta lakiluonnoksissa.

Lue myös:

Hallitus pyrkii petraamaan lepsua lainvalmistelua

Lue seuraavaksi