Lapin itärajalla ei merkkiä turvapaikanhakijoiden paluusta - huhuja selvitetty Kantalahden hotelleista

Lapin itärajalle ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa Suomen ja Venäjän rajasopimuksen päättymisen jälkeen. Turvapaikanhakijoista ei ole havaintoja myöskään Murmanskin seudulla.

turvapaikanhaku
Sallan raja-asema.
Uula Kuvaja

Turvapaikanhakijoiden tulon pysäyttämiseksi Suomen toiveesta solmittu kahdenvälinen sopimus päättyi 6.10. Sopimuksen päättymisen aikaan huhuttiin turvapaikanhakijoiden paluusta pohjoiselle itärajalle. Suomen Murmanskin konsuli Pirkko Mäkikokkila kertoo kuulleensa suomalaisilta venäläisten kertomista huhuista. Myös Venäjän ulkoministeriön Murmanskin edustaja arvioi, että Suomeen pyrkijöitä voi taas kasautua pohjoiselle itärajalle.

– Kyllähän se mietitytti, tottakai. Sitä asiaa selvitettiin, että olisiko niitä tulijoita tosiaan täällä. Toistaiseksi mitään merkkejä ei ole.

Mäkikokkila kertoo, että lähetystöhenkilökunnan suomalaisten ja venäläisten tuttavien kautta kyseltiin, onko kenellekään havaintoja mahdollisista turvapaikanhakijoista Murmanskin tai Kantalahden alueella.

– Meille ei ole tullut tietoa, että heitä olisi alueella, mutta tilannehan voi muuttua.

Omakaan henkilökunta ei ole huomannut mitään matkustaessaan Suomeen Kantalahden ja Sallan kautta. Reitti on sama, jota sadat turvapaikanhakijat viime talvena käyttivät.

Lähetystöstä on myös soitettu Suomeen pyrkijöitä talvella majoittaneisiin "Pomorin tähteen" ja "Hotelli Grinwitchiin".

– Alkuvuoden jälkeen niissä ei ole ollut turvapaikanhakijoita, Mäkikokkila kertoo. Asia tarkistettiin viimeksi tämän viikon torstaina.

Lapin rajavartiosto luottaa tilannekuvaansa

Lapin itärajalle ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa helmikuun lopun jälkeen. Ainuttakaan turvapaikanhakijaa ei ole siis tullut Sallaan tai Raja-Jooseppiin myöskään sopimuksen päättymisen jälkeen.

– Me emme juokse huhujen perässä. Luotamme omiin lähteisiin, emmekä näe mitään muutosta lyhyellä aikavälillä, sanoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jyrki Ojala. Lähteiksi hän mainitsee viranomaiset Suomessa ja Venäjällä sekä median.

– Meidän tilannekuva on hyvä, Ojala vakuuttaa. Lyhyt aikaväli tarkoittaa päiviä tai joitakin viikkoja.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa vain, että Venäjä on yksi reitti pois kriisialueelta ja turvapaikanhakijoiden tuloon sitä kautta pitää varautua ja on varauduttu. Venäjällä asuu myös paljon ihmisiä ilman virallista oleskelulupaa. Osa Lapin itärajan kautta talvella tulleista oli asunut Venäjällä pitkään.