1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa valmistellaan avustusjärjestelmää kotiin palaaville Isis-taistelijoille

Selvityksessä todettiin, että Isis-terroristeihin on suhtauduttava kuten muidenkin väkivaltaisten rikollisjärjestöjen jäseniin. Väkivaltaisen toiminnan lopettamista kannattaa tukea.

Ruotsiin palaaviin Isis-taistelijoihin on suhtauduttava kuten muidenkin väkivaltaisten rikollisjärjestöjen jäseniin. Kuva: Kostas Tsironis / EPA

Useat Ruotsin kunnat valmistelevat järjestelmää väkivaltaisiin äärijärjestöihin kuuluneille henkilöille, jotka haluavat erota järjestöstä ja palata kotiin. Tämä koskisi esimerkiksi Isis-järjestöön liittyneitä henkilöitä.

Asiasta kertovan Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) mukaan pisimmälle on edennyt Skoonessa sijaitseva Lundin kaupunki. Eräs Isisin riveissä taistellut mies halusi palata takaisin, jolloin kaupungin viranomaiset joutuivat pohtimaan, miten asiaan tuli suhtautua.

Pohdinnan lopputulos oli, että Ruotsiin palaaviin Isis-taistelijoihin on suhtauduttava kuten muidenkin väkivaltaisten rikollisjärjestöjen jäseniin. Isisin aiheuttama huoli väestön keskuudessa on samanlaista.

Kun äärijärjestöstä eroava henkilö kertoo yrittävänsä paluuta yhteiskuntaan, viranomaiset selvittävät hänen tilanteensa ja tarpeensa. Ruotsissa on myös laadittu raportti, jossa näitä tilanteita on selvitelty.

– Kysymys on yhtä lailla sosiaalinen, taloudellinen ja materiaalinen, kertoo raportin kirjoittanut Christoffer Carlsson Ruotsin radiolle.

– Jotta voisit päästä takaisin työmarkkinoille, tarvitset ehkä ajokortin, velkasaneerausta ja katon pään päälle. Jos haluaa jättää jonkin taakseen, on oltava jotain, jonne mennä. Jos ei ole resursseja, [paluun] toteuttaminen voi olla vaikeaa.

Carlsson painottaa, että on järkevämpää auttaa äärijärjestöön kuulunutta palaamaan järjestäytyneeseen yhteiskuntaan kuin jättää hänet yksin. Entinen äärijärjestön jäsen voi aina palata takaisin rikollisjärjestöönsä, jos hänen elämänmuutoksensa ei onnistu.

– Emme voi sanoa [palaajille], että koska teit väärän valinnan, ei sinulla enää ole oikeutta palata ja elää samassa yhteiskunnassa, sanoo Lundin väkivaltaisen ekstremismin vastaisen toiminnan koordinoija Anna Sjöstrand.

Toimenpiteitä äärijärjestöistä palaavien avustamiseksi valmistellaan myös mm. Malmössä, Borlängessä ja Örebrossa.