Ala-Kemijoen VPK sai uuden paloseman Muurolaan

Ala-Kemijoen VPK on muuttanut uusiin tiloihin Rovaniemen Muurolassa. Sopimuspalokunnalla on uudella paloasemalla käytössä lähes kaksinkertaiset tilat entiseen verrattuna.

vapaapalokunnat
Muurolan uusi paloasema.
Muurolan uusi paloasema.Raimo Torikka / Yle

Muurolan uuden paloaseman omistaa Sirafire Oy. Paloaseman rakennuttajana ovat Eurotum Oy/Sirafire Oy. Lapin Pelastuslaitos on allekirjoittanut esivuokrasopimuksen asemasta 23.9.2015 Eurotum Oy/Sirafire Oy:n kanssa 20 vuodeksi.

Pelastuslaitos maksaa vuodessa 30000 euroa pääomavuokrana (2500 €/kk) vuokranantajalle. Lisäksi vuokraan lisätään kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero, joka on tällä hetkellä 24 %.

Ala-Kemijoen VPK:lla oli aiemmin tilat Muurolan kauppakiinteistössä. Käytössä oli lähes puolet vähemmän tilaa. Uusista tiloista Lapin pelastuslaitos joutuu maksamaan enemmän vuokraa.

– Tietysti tuo vuokrahinta on pikkuisen korkeampi kuin aiemmassa vuokratilassa, mutta kokonaisuus on plussan puolella reilusti. Ala-Kemijoen alue on niin merkittävä hälytysmääriltään eli tällä alueella on noin satakunta hälytystä vuoittain ja silloin tässä täytyy olla semmoinen toimija joka toimii hyvin, perustelee Lapin pelastuslaitoksen palopäällikkö Ari Saarenpää Ala-Kemijoen tilojen uusimista.

Ala-Kemiijoen VPK:n sammutuskalustoa on helppo huoltaa väjissä hallissa.
Ala-Kemiijoen VPK:n sammutuskalustoa on helppo huoltaa väjissä hallissa. Raimo Torikka / Yle

Tilaa löytyy kalustolle ja henkilöstölle

Muurolan uudella paloasemalla on tilaa noin 300 kerrosneliötä. Talli ja varastotilaa on noin 170 neliötä ja sosiaali- ja kerhotilat ovat noin 130 neliötä.

VPK:n käytössä olevat autot sekä vene, mönkijä ja moottorikelkka saadaan sisälle halliin. Kalustolle on kunnolliset huoltotilat ja palokuntalaisten vaatteille hyvät pesu-, kuivaus- ja säilytystilat kaappeineen.

– Nyt meillä on nykyaikaiset ja toimivat tilat sekä kaluston säilytykseen että harjoitustoimintaan. Nyt saadaan kaikki säilytykseen saman katon alle. Aikaisemmin meillä oli merikontissa kausisäilytyksessä moottorikelkka tai vastavuoroisesti sitten vene, kertoo Ala-Kemijoen VPK:n puheenjohtaja Ville Huovinen.

Sosiaali- ja kerhotiloihin kuuluvat yhdistetty kahvio- ja opetustila sekä luonnollisesti sauna ja peseytymistilat.

Kaikki kalusto sopii uuteen halliin.
Kaikki kalusto sopii uuteen halliin.Raimo Torikka / Yle

Toimintaan panostetaan uudella innolla

Uusi väljä asema helpottaa toimintaa ja antaa mahdollisuuden kehittää VPK:n toimintaa. Ala-Kemijoen VPK:n nuorisotoiminta on jouduttu lopettamaan koska tiloja ei ole ollut.

– Me pystytään nyt vastaamaan näihin pelastuslaitoksen antamiin haasteisiin elikkä pelastustehtäviin kun meillä on kunnolliset asialliset tilat. Se mikä on myös äärimmäisen tärkeä, elikkä nyt me voidaan lähteä nostamaan pystyyn nuoriso-osastoa jolla me turvataan myös toiminnan tulevaisuus, iloitsee Ala-Kemijoen VPK:n päällikkö Mika Teräsniska.

Korjattu omistajatiedot 24.10.2016. Muurolan paloaseman omistaa Sirafire Oy eikä Eurotum Oy. Li_säksi _juttuun lisätty tarkentavat tiedot esivuokrasopimuksesta jonka Lapin liiton pelastuslautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 23.9.2015.