Pori saa asfalttikartellista korvauksia korkoineen yli miljoona euroa

Kaupunki on saanut jo käräjäoikeuden tuomion jälkeen Lemminkäisen korvaukset tililleen.

Pori
Ekoasfaltin tekoa
Liisa Leinonen / Yle

Asfalttikartellikorvauksista Porin kaupungille tuleva rahasumma nousee yli miljoonaan euroon.

Hovioikeus vahvisti torstaina käräjäoikeuden tuomion, jonka mukaan Pori saa Lemminkäiseltä lähes 700 000 euron korvaukset kartellista. Summaan lisätään korot, joiden ansiosta kaupunki saa yhteensä yli miljoonan euron summan.

Suomessa toimi vuosina 1994–2002 valtakunnallinen asfalttikartelli, johon osallistuivat kaikki alan suurimmat toimijat. Vahingonkorvauksia joutuu maksamaan neljä yritystä yhteensä noin 34 miljoonaa euroa.

Rahat pankissa

Käytännössä Porin korvauksena saama raha on jo käräjäoikeuden päätöksen jälkeen odottanut Porin kaupungin tilillä, mutta sitä ei ole voitu ottaa käyttöön. Jos hovioikeuden päätös jää lainvoimaiseksi, kaupunki saa summan vihdoin käyttöönsä.

Tähän saakka rahan kuluttamista on rajoittanut se, että sitä on pidetty varattuna sen varalle, että hovioikeus olisi muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeuden tuomiolla on Porin apulaiskaupunginjohtajan Kari Hannuksen mukaan jo lainvoima, mutta Pori odottaa yhä, haetaanko ratkaisuun muutosta korkeimmalta oikeudelta.

Taloussuunnittelupäällikkö Tuomas Hatanpää sanoo omana arvioinaan, että rahasumma ei erityisen paljon paranna Porin vaikeaa taloustilannetta. Pori ei ole vielä varma, miten ylimääräinen rahasumma kirjataan kaupungin kirjanpitoon. Tämä selvenee perjantaina.