1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Filippiinien kovapuheinen presidentti julisti eron Yhdysvalloista

Filippiinien kauppaministeri riensi selventämään Rodrigo Duterten lausuntoja. Maa ei ole katkaisemassa kauppasuhteita Yhdysvaltojen kanssa, vaikka presidentin puheista saa sen käsityksen.

Presidentti Rodrigo Duterte lupasi armeijalle sen tarvitseman tuen puheessaan, jossa hän myös ankarasti arvosteli Yhdysvaltoja. Kuva: Mark R. Cristino / EPA

Filippiinien rääväsuisen presidentin Rodrigo Duterten puheet siteiden katkaisemisesta Yhdysvaltojen kanssa hämmentävät.

Duterte kertoi painottavansa tästä lähin läheisiä suhteita Kiinaan ja Venäjään. Duterte on parhaillaan nelipäiväisellä valtiovierailulla Kiinassa.

– Julistan eron Yhdysvalloista tässä tilaisuudessa. Ei ehkä sosiaalisesti, mutta sotilaallisesti ja taloudellisesti. Amerikka on hävinnyt ja ei enää hallitse elämäämme, Duterte sanoi torstaina Pekingissä pitämässään puheessa.

Filippiinien elinkeinoministeri riensi perjantaina selventämään presidentin lausuntoja. Ramon Lopez sanoo Filippiinien säilyttävän kauppasuhteensa Yhdysvaltoihin. Lopezin mukaan Duterte haluaa vain vahvistaa siteitä Kiinaan ja muihin Etelä-Aasian maihin.

Presidentin kanslia sen sijaan jäi odottamaan Duterten ohjeita, miten hänen puheitaan tulee tulkita. Duterte on myös aiemmin arvostellut voimakkaasti maan pitkäaikaista liittolaista Yhdysvaltoja.

Duterte tapasi vierailullaan Kiiinan presidentin Xi Jinpingin ja presidentit vakuuttivat vaalivansa keskenäistä luottamusta ja ystävyyttä, vaikka maiden välillä on ollut pitkään kiistaa Etelä-Kiinanmeren saarista.

Nyt vakavaa kitkaa aiheuttaneita saaria ei edes mainittu.

Duterte on joutunut kansainvälisen arvostelun kohteeksi huumeille julistamansa sodan takia. Tuhansia huumerikollisiksi leimattuja ihmisiä on kuollut epäselvissä olosuhteissa Duterten virkaanastumisen jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters