Kolmasosa kotikirjastosta voi kelvata antikvariaattiin

Moni tuskailee, kun saa esimerkiksi perintönä seinällisen kirjoja. Niistä kolmasosa voi kuitenkin löytää uudet lukijat joko antikvariaatin tai nettikaupan kautta.

Kotimaa
Antikvaarinen kirjakauppias Mikko Vartiainen Aamu-tv:n vieraana 21. lokakuuta.
Omien vanhempien kuolinpesästä voi koitua seinän kokoinen ongelma - jos perii niin paljon kirjoja, etteivät ne mihinkään mahdu. Antikvaarinen kirjakauppias Mikko Vartiainen arvioi, että kodista löytyvistä kirjoista vain kolmasosalla voi olla jonkin verran rahallista arvoa.

Kotikirjastoon joutuu ottamaan kantaa esimerkiksi silloin kun omat vanhemmat tai sukulaiset muuttavat palvelutaloon tai on perunkirjoituksen aika. Mitä tehdä seinälliselle kirjoja, joista vain osa miellyttää ja pääsee omaan kirjahyllyyn?

Antikvaarisen kirjakaupan pääostaja Mikko Vartiainen ei kuitenkaan pidä tilannetta lohduttomana. Antikvaariset kirjakaupat tekevät kotikäyntejä esimerkiksi kuolinpesiin. Vartiaisen näppituntuman mukaan kotikirjastosta yleensä kolmasosa pääsee antikvariaattiin myyntiin.

Luku voi olla suurempikin, jos kirjoja on hankittu jonkun teeman tai kirjailijan mukaan tai esimerkiksi ensipainoksina.

Kirjan jälleenmyyntihinta voi vaihdella paljonkin. Esimerkiksi Arto Paasilinnan Onnellisen miehen ensipainoksen hinta voi Vartiaisen mukaan vaihdella 50 ja 100 euron välillä. Saman kirjan kirjakerhopainos puolestaan on rahalliselta arvoltaan nolla euroa.

Mannerheimin kaksiosainen muistelmateos on nahkaselkäinen ja komea, mutta oli aikanaan niin yleinen, ettei sillä ole mitään jälleenmyyntiarvoa.

Omistuskirjoitus voi nostaa kirjan arvoa huomattavastikin. Esimerkiksi Juhani Ahon signeeraaman kirjan arvo voi olla lähellä sataa euroa. Väinö Tannerin sotasyyllisyysvankeudessa kääntämä ja naapurisellin asukkaalle antaman kirjan hinta voi nousta jopa 500 euroon.

Antikvariaattien ja kivijalkakauppojen määrä on Vartiaisen mukaan laskussa ja jäljellä olevienkin myynnistä leijonanosa tulee nettikaupasta. Kirjat vaihtavat vilkkaasti omistajaa myös kierrätyskeskuksissa, kirpputoreilla, hyvätekeväisyystapahtumissa ja nettihuutokaupoissa. Siksi "käytettyjen" kirjojen kaupan määrää on mahdotonta tietää.

Sekä antikvariaattien nettikaupoissa että huutokauppasivustoilla kirjan kunto kannattaa Vartiaisen mukaan kuvailla mahdollisimman totuudenmukaisesti, jotta pettymyksiltä säästytään.