Voiko teinille jättää lapset hoitoon? Vanhemman kannattaa olla tuntosarvet pystyssä

Hoitoaika, hoidettavien ikä sekä nuoren motivaatio ovat asioita, joita vanhempien pitää miettiä valitessaan lastenhoitajaa. Yli 3-vuotiasta on helpompaa hoitaa kuin vauvaa.

Lapset ja nuoret
Pieni lapsi leikkii hiekalla leikkipuistossa.
Taaperoikäistä vanhempi on helpompi hoidettava kuin pieni vauva, kun lapsi osaa kertoa paremmin tarpeistaan.Ritva Tarkki / Yle

Saako alaikäisen nuoren jättää hoitamaan lapsia? Kuinka nuorena vanhempi sisarus osaa ottaa vastuun pienemmästä? Entä miten pitkäksi aikaa nuoren ja lapsen saa jättää keskenään?

Lastenhoidon kysymykset saattavat mietityttää vanhempia, kun omalle ajalle olisi tarvetta. Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piirin perhetoiminnan päällikkö Sari Liuski-Ursinin mielestä asia ei ole lainkaan yksiselitteinen. Nuoren käyttäytyminen ja temperamentti vaikuttaa paljon.

– Voi hoitaa, jos nuori on sellainen, että hän osaa olla turvallinen aikuinen toiselle lapselle ja olla vastuussa toisesta. Ja jos vanhemmalle tulee olo, että heidät uskaltaa jättää keskenään, Liuski-Ursin toteaa.

Liuski-Ursin vastaa MLL:n Kainuun piirin lastenhoitopalvelusta. MLL:n hoitajaksi voi päästä, jos on vastuullinen ja käynyt MLL:n kurssin tai perehdytyksen. MLL on asettanut hoitajien alaikärajaksi 16 vuotta.

Vaikka jotkut perheet haluavat lapsilleen 18 vuotta täyttäneet hoitajan, suurimmalle osalle asialla ei ole merkitystä. Nuorista hoitajista saatu palaute on ollut hyvää.

– Erittäin hyvää palautetta on saatu – ei siinä ole eroa, että onko ollut nuori vai vähän vanhempi hoitaja. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä, jotka ovat palautetta antaneet.

Ei yhtä ja oikeaa ikärajaa

Vaikka MLL:n hoitajien on oltava vähintään 16-vuotiaita, Liuski-Ursin ei pidä sitä silti yleispätevänä ikärajana. Nuoren kypsyminen vastuulliseksi on yksilöllistä, mutta Liuski-Ursinin mukaan usein ylä-asteella nuori alkaa olla valmis ottamaan hieman enemmän vastuuta.

– Asia riippuu siitä, onko kyseessä perheen lähisukulainen, veli tai sisko. En sanoisi, että raja on juuri 16 vuotta, sillä nuorempikin voi olla hyvin noheva ja vastuullinen.

Lapsen sylissä nukke ja tuttipullo
Usein ylä-asteikäiselle voi antaa jo vastuuta lastenhoidossa, mikäli tämä on asiasta kiinnostunut. Antti Kolppo / Yle

Aivan pienen vauvan hoidon kanssa Liuski-Ursin olisi erityisen tarkkana.

– Ihan ensimmäisenä lastenhoitokokemuksena pieni vauva ei ole hyvä kokemus ja voi olla, että voi olla pelottavaakin jäädä kaksin vauvan kanssa, Liuski-Ursin sanoo.

– Helpompia hoidettavia ovat 3-vuotiasta vanhemmat, kun lapsi osaa jo itse kertoa mitä on vailla ja osaa kodin sääntöjä.

Jossain vaiheessa nuoria hoitajia oli paljon, mutta nyt ei ole tunkua ollut.

Sari Liuski-Ursin

MLL:n Kainuun piirin perhetoiminnan päällikkö Sari Liuski-Ursinin mukaan myös se tulee ottaa huomioon, kuinka pitkän ajan nuori hoitaa lasta. Nuoremman voi jättää hoitamaan lapsia tunniksi tai pariksi, mutta yön yli kestävän tai usean päivän hoitokeikan kohdalla on harkittava tarkemmin.

Ala-asteikäiselle Liuski-Ursin ei pääsääntöisesti jättäisi lapsia hoitoon lainkaan.

– Toki jos ekaluokkalainen hoidettava ja kuudesluokkalainen hoitaja niin ehkä sitten, mutta kyllä ala-asteikäiset ovat aika lailla lapsia.

Vanhempi, tuntosarvet pystyyn

Aiemman lastenhoitokokemuksen ja hoitajan iän lisäksi vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko nuori todella kiinnostunut lasten kanssa puuhailusta.

– Kannattaa pitää tuntosarvet pystyssä siinä, että miten kiinnostunut on lastenhoidosta. Onko vähän vaan että "kunhan tuun ja hoitelen" vai onko halua toimia lasten kanssa, Liuski-Ursin sanoo.

Monessa perheessä vanhemmat sisarukset hoitavat pienempiä ja silloin lastenhoitokokemusta voi kertyä nuorellekin. Liuski-Ursinin mielestä se on hyvä asia, koska isoveli tai -sisko tuntee perheen tavat ja säännöt.

– Varmasti on silloin helpompaa jättää lapset nuoremmallekin perheenjäsenelle kuin perheen ulkopuolelta tulevalle nuorelle.

Teinillä jalassaan tennarit talvella.
Lastenhoitajaa tarvitsevan huoltajan kannattaa miettiä, haluaako nuori todella hoitaa lapsia. Hanna Lumme / Yle

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila on Liuski-Ursinin kanssa samoilla linjoilla. Huoltajien tapauskohtainen harkinta on tärkeää niin sisarusten kuin perheen ulkopuolisenkin lastenvahdin osalta.

Kurttila painottaa, että vastuu tilanteesta on lopulta aina huoltajilla.

– Arjessa tilanteet ovat monet. Vauvan ollessa istuimessa isä saattaa hyvinkin sanoa isommalle sisarukselle, että katsotko tai viihdytätkö hetken vauvaa, kun isä hakee postilaatikosta lehden. Oleellista on, kuinka pitkästä ajasta ja vaativasta tehtävästä puhutaan.

Lapset pystyvät kantamaan ikävaiheeseen sopivia vastuita. On siis hyvä, että lapset ovat mukana kodin töissä ja tehtävissä.

Kainuussa toimii tällä hetkellä MLL:n kautta kymmenisen alaikäistä lastenhoitajaa. MLL:n Liuski-Ursinin mukaan nuorten lastenhoitointo on viime aikoina hiipunut ja uusia kasvoja kaivataan mukaan.

– Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Jossain vaiheessa nuoria hoitajia oli paljon, mutta nyt ei ole tunkua ollut.