1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän lentotukialus Englannin kanaalissa – tarkkailijat jännittävät kestääkö ehjänä Syyriaan asti

Venäläinen lentotukialusosasto on matkalla Pohjoiselta Jäämereltä Välimerelle. Laivat saattavat osallistua Syyrian sotaan, mutta ne eivät sitä ratkaise.

Ulkomaat
Uutisvideot: Venäjän lentotukialus Englannin kanaalissa
Uutisvideot: Venäjän lentotukialus Englannin kanaalissa

Venäjän ainoa lentotukialus Kuznetsov, ohjusristeilijä Pjotr Veliki (Pietari Suuri) ja kuusi muuta venäläistä sotalaivaa ovat siirtyneet Pohjanmereltä Englannin kanaaliin matkallaan Välimerelle. Tukialusosastoa seuraa kaksi Britannian laivaston sotalaivaa.

merimies katselee laivoja
Brittilaivasto seuraa venäläistä tukialusta ja risteilijää Pohjanmerellä.Britannian puolustusministeriö / EPA

Venäläiseen osastoon kuuluu lentotukialuksen ja risteilijän lisäksi kaksi hävittäjää ja erilaisia tukialuksia. Useimmat laivat ovat Murmanskin lähelle sijoitetusta Venäjän Pohjoisesta laivastosta.

Atlantilla osastoon liittynee kaksi venäläistä pienempää sotalaivaa, korvettia, jotka ovat lähteneet sitä vastaan Välimereltä. Osaston reitillä liikkuu mahdollisesti myös Venäjän sukellusveneitä.

Hyväkäytöksistä pullistelua

Suuren venäläisen sotalaivaosaston tulo brittien kotiovelle, Englannin kanaaliin, on herättänyt paljon kiinnostusta. Jo arvovallan vuoksi brittilaivaston on näytettävä olevansa paikalla. Venäläisiä varjostaa muun muassa brittilaivaston uudenaikaisin hävittäjäalus HMS Duncan.

– Venäläiset testaavat järjestelmällisesti reaktiotamme, mahdollisia heikkouksiamme. Meidän on vastattava sopivilla toimilla, kommentoi Britannian puolustusministeri Michael Fallon venäläisten laivasto-operaatiota uutistoimistoille.

Britannian laivaston tiedottajan mukaan venäläinen laivasto-osasto käyttäytyy hyvin ja merenkulkusääntöjen mukaisesti, mutta sen koko on poikkeava.

– Jos halutaan vain suojata tukialusta, sen mukaan pannaan hävittäjä ja fregatti. Jos halutaan näyttää vähän lihaksia, tehdään niin kuin he nyt tekevät, sanoi tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

venäläinen lentotukialus
Lentotukialus Admiral Kuznetsov. Kannella näkyy Suhoi Su-33 ja MiG-29 -hävittäjiä, sukellusveneentorjuntahelikoptereita ja paloautoja. Norjan ilmavoimat / EPA

Epävarma tukialus

Venäjän lentotukialus on koko nimeltään Admiral Flota Sovjetskogo Sojuza Kuznetsov, eli Neuvostoliiton laivaston amiraali Kuznetsov. Paitsi nimeltään, se on neuvostoperua myös muuten.

Alus rakennettiin nykyisessä Ukrainassa 1980-luvun alussa. Ensin se oli nimeltään Riga, sitten Leonid Brežnev ja ennen nykyistä nimeään vielä Tbilisi. Sen sisaralus Varjag myytiin keskentekoisena Kiinaan, joka rakensi lentotukialuksen valmiiksi omaan laivastoonsa.

Kuznetsov on ollut remontissa useaan otteeseen. Sen höyryturbiinipääkone on ollut taipuvainen rikkoutumaan. Ongelmia oli muun muassa Kuznetsovin edellisellä Välimeren purjehduksella toissa vuonna. Tukialusosastoon kuului tuolloin ja kuuluu nytkin hinaajia.

Länttä vähemmän iskuvoimaa

Venäläisessä terminologiassa Kuznetsov ei ole lentotukialus, vaan lentokoneita kantava risteilijä. Se onkin koko lailla erilainen kuin esimerkiksi Yhdysvaltain suurimmat lentotukialukset.

Kuznetsovilla on toistakymmentä hävittäjäkonetta ja yli 20 helikopteria. Amerikkalaisten suurimmilla tukialuksilla on 90 lentokonetta ja helikopteria, ja niiden koneet voivat tehdä ilmaiskuja pitkänkin matkan päähän.

Kuznetsovilta hävittäjät eivät voi nousta raskaassa pommilastissa, koska aluksella ei ole katapultteja. Hävittäjien tehtävänä onkin lähinnä suojata laivasto-osastoa ilmahyökkäyksiltä.

venäläinen sotalaiva Pjotr Veliki
Ohjusristeilijä Pjotr Veliki eli Pietari Suuri Pohjanmerellä matkalla Englannin kanaalia kohti. Aluksen aseistuksena on merimaali- ja ilmatorjuntaohjuksia.Norjan ilmavoimat / EPA

Voimannäyttöä Välimerellä

Miksi sitten Venäjä lähettää voimakkaimmat sotalaivansa Välimerelle? Brittilehti Guardianin haastattelema (siirryt toiseen palveluun) tutkija Igor Sutjagin sanoo, että kyseessä on voiman näyttö.

– Ei siellä aloiteta kolmatta maailmansotaa. Tämä laivasto-osasto pystyy käymään kovatahtista sotaa korkeintaan 50 minuuttia. Sitten siltä loppuu tulivoima, sanoo Sutjagin, joka työskentelee Lontoossa.

Venäjällä toimiva sotilasasiantuntija Pavel Felgenhauer pitää hänkin laivasto-operaatiota voimannäyttönä, mutta on huolestuneempi kuin Sutjagin.

– Venäjä näyttää, että se on tosissaan. Se nostaa jännitystä. Tämä on vaarallista peliä, saman tyyppistä kuin kylmän sodan aikaan 70- ja 80-luvuilla, sanoi Felgenhauer Norjan TV2:lle.

Tukikohtia laajennetaan

Venäjällä on jo nyt Syyrian edustalla sotalaivoja. Tukialusosaston tuomisen takana voi olla halu näyttää, että Venäjän sotilaallinen läsnäolo Lähi-idässä on pysyvää laatua.

Venäjä on tässä kuussa päättänyt tehdä Syyriassa Latakian lähellä olevasta Hmeimimin lentotukikohdasta pysyvän. Juuri sieltä Venäjän lento-osasto tekee pommituslentoja muun muassa Aleppoon. Myös Tartusin laivastotukikohtaa on päätetty laajentaa.

Välimerelle matkaavalla tukialusosastolla ei ole kykyä lisätä merkittävästi ilmaiskuja Syyriaan.

Sen sijaan se lisää tuntuvasti Venäjän kykyä estää halutessaan länsimaiden sotilaskoneiden lentoja alueella. Esimerkiksi ristelijä Pietari Suurella on hyvin vahva ilmatorjunta-aseistus. Niinpä esimerkiksi amerikkalaisten esittämää lentokieltoaluetta on hankala perustaa Syyriaan ilman Venäjän suostumusta.

Venäjän lentotukialusosasto viipyy sikäläisten tiedotusvälineiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Välimerellä alkutalveen asti. Sen jälkeen Kuznetsov palaa telakalle Severodvinskiin peruskorjattavaksi ja modernisoitavaksi.

Lähteet: AFP, AP