Tuoreet luvut julki: Miehiä steriloidaan enemmän kuin koskaan

Vielä tähän saakka sterilointeja on tehty enemmän naisille kuin miehille. Tuore THL:n tilasto paljastaa, että tilanne voi muuttua.

terveys
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vuonna 2015 tehtiin 5 000 sterilointia, mikä on 600 edellisvuotta enemmän. Erityisesti miehille tehtyjen sterilointien määrä on noussut. Kaikista steriloinneista jo 49,7 prosenttia tehtiin miehille. Osuus on suurempi kuin kertaakaan sitten 1950-luvun, kun asiaa alettiin tilastoida.

Se, että miehet ovat tilastollisesti ottaneet kiinni naisia, ei kuitenkaan selity pelkästään sillä, että myös miehet ovat alkaneet suosia sterilointia. Naisille tehtyjen sterilointien määrä on nimittäin laskenut – 1980-luvun huippuvuosista voimakkaastikin.

Mutta on siis lähellä, että miehet ohittavat naiset. Tämä voi tapahtua jo tänä vuonna mikäli trendi säilyy.

THL:n mukaan miehistä sterilointi on tehty viime vuosina enemmän yli 35-vuotiaille. Nuorempien miesten osuus on ollut selvässä laskussa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tehokas ehkäisymenetelmä, mutta ei pettämätön

Miesten sterilointi eli vasektomia tehdään tukkimalla tai katkaisemalla siemenjohtimet. Naiselle sterilointi tehdään tukkimalla munajohtimet yleensä metallisilla klipseillä.

Sterilisaatio edellyttää lain mukaan tiettyjen ehtojen täyttämistä. Sitä ei esimerkiksi tehdä alle 30-vuotiaille. Joissakin tapauksissa tarvitaan jopa Valviran lupa.

Sterilisaatiokaan ei ole sataprosenttisen varma ehkäisymenetelmä, kertoo Duodecimin terveyskirjasto-sivusto. Toimenpidettä kannattaa muutenkin harkita tarkkaan – vaarana on, että ratkaisu alkaa myöhemmin kaduttaa.

Akuutin juttu miesten steriloinnista

34-vuotias Toni haluaa vasektomian