Julmasti surmattu 8-vuotias sai poikkeustutkinnan, Anneli Auer ei – oikeusministeri torppasi

Auerin asianajaja anoi viranomaisfarssin puolueetonta jälkikäsittelyä Onnettomuustutkintakeskuksessa. Vastaavanlainen tutkinta on tehty kerran, vuonna 2012.

Kotimaa
Anneli Auer Suomi-Areena-tapahtumassa Porissa heinäkuussa.
Anneli Auer vieraili Suomi-Areena-tapahtumassa Porissa heinäkuussa.Pasi Murto / AOP

Anneli Auerin asianajaja Juha Manner peräänkuuluttaa perjantaina ilmestyneessä Advokaatti-lehdessä (siirryt toiseen palveluun)tarkkaa tutkintaa viranomaistoiminnasta Ulvilan surman pitkässä oikeusprosessissa. Manner kertoo anoneensa käsittelyfarssin tutkintaa Onnettomuustutkintakeskuksessa.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei vienyt anomusta eteenpäin.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) selvittää Suomessa suurimpien onnettomuuksien taustat ja etsii toimet, joilla turmien tapahtumisen olisi voinut estää ja voitaisiin estää jatkossa. Yleensä Otkes käsittelee liikenteen suuronnettomuuksia, tulipaloja ja sortumia.

Laki laajensi Otkesin tonttia viisi vuotta sitten sellaisiin poikkeuksellisiin tapahtumiin, joista valtiojohto tilaa tutkinnan. Vuonna 2012 Suomea järkyttänyt kahdeksanvuotiaan tytön surma on ollut toistaiseksi ainoa niin sanottu poikkeustutkinta lakimuutoksen jälkeen.

"Esitys oli perusteltu"

Korkeimmassa oikeudessa asti käsitelty Ulvilan surma on ollut Suomen oikeushistorian monipolvisimpia tapauksia. Käräjäoikeudet äänestivät Anneli Auerin kaksi kertaa syylliseksi, hovioikeus puolestaan vapautti hänet kahdesti. Korkein oikeus ei antanut valituslupaa joulukuussa 2015. Jutun tiimoilla on julkisuudessa arvosteltu sekä poliisin otteita että julkisuuden vaikutusta tuomareihin.

– Auerin tapaushan ei ole onnettomuus. Olisi mahdollista tulkita turvallisuustutkintalakia niin, että menettelyt voitaisiin turvallisuuden parantamiseksi tutkia poikkeuksellisena tapahtumana, kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

– Tutkintapäätöksen poikkeuksellisista tapauksista tekee valtioneuvosto oikeusministerin esityksestä.

Johtaja Nurmelle Auer-esitys on hyvin tuttu. Advokaatti-lehdessä (siirryt toiseen palveluun)asianajaja Manner sanoo, että tutkintakeskuksen johto oli halukas käsittelemään sen. Otkesin Nurmi sanoo Ylelle, että Auer-tutkinta "ei ole halukysymys", vaan heillä on valmius tutkia mitä vain tehtäväksi annetaan.

– Oikeusministeri on päättänyt, että hän ei vie sitä valtioneuvoston käsittelyyn.

Ministeri Jari Lindströmin erityisavustaja kertoo, että tutkinta-ajatusta puitiin tämän vuoden alussa korkeimman oikeuden lopullisesti sinetöityä Auerin syyttömyyden.

– Mannerin esitys oli perusteltu ja se oli syytä käydä perusteellisesti läpi, sanoo erityisavustaja Arto Järvinen.

– Se oli ajankohtainen asia, josta keskusteltiin.

Järvinen pitää asianajajan avausta kuitenkin luonteeltaan yhtenä lukuisista kansalaisyhteydenotoista. Lopputulos oli, että Auer-asiaa ei viedä Otkesiin. Järvisen tiedon mukaan kyseessä on ollut ainoa Lindströmin saama pyyntö Otkesin poikkeustutkinnaksi.

Raportti tytön surmasta moitti viranomaisten yhteistyötä

8-vuotiaan lapsen tapauksessa tutkintakeskus ruoti viranomaisten tekemisiä tapahtumien kulussa, joka johti tytön kuolemaan. Jälkitutkintaa esitti tuolloinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Valmiin raportin mukaan isänsä ja tämän naisystävän surmaama tyttö olisi voitu pelastaa paremmalla viranomaisyhteistyöllä. Oikeus on sittemmin langettanut tapauksessa tuomioita sosiaalityöntekijöille.

Auerin tapauksessa luupin alla olisivat viranomaisten toimet sen jälkeen, kun Ulvilan surma tapahtui kymmenen vuotta sitten.

– En näe eroa. Kummassakin tapauksessa selvitettäisiin, miten eri viranomaiset ovat toimineet, sanoo keskuksen johtaja Nurmi.

– Ennen-jälkeen-asetelmalla ei ole merkitystä.