Kansainvälisen Live Art -palkinnon voittaja Terike Haapoja katsoo maailmaa naudan näkökulmasta

Kolmatta kertaa jaettu Anti-festivaalin Live Art -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa suomalaistaiteilijalle.

kulttuuri
Kuvataiteilija Terike Haapoja palkittiin live art -palkinnolla Kuopion Anti-festivaaleilla.
Helmi Nykänen / Yle

Tämänvuotinen kansainvälinen Live Art -palkinto on myönnetty suomalaiselle kuvataiteilijalle Terike Haapojalle. Palkinto jaettiin nykytaidefestivaali Antin -tapahtumassa lauantaina Kuopiossa.

Taiteilijan töissä käsitellään muun muassa ihmisen suhdetta luontoon ja muihin eläimiin.

– Olen kasvanut luonnon keskellä, joten se on henkilökohtaisesti tärkeä asia. Eläinten merkitystä ja asemaa ei juurikaan muutama vuosi sitten käsitelty, mutta nyt on tullut hirveän paljon taidetta, joka käsittelee sitäkin kysymystä, mikä on hienoa, Haapoja iloitsee.

Haapoja tunnetaan muun muassa vuonna 2012 alkaneesta Toisten historia -projektista, jota hän vie eteenpäin yhdessä kirjailija Laura Gustafssonin kanssa.

Projektin tarkoituksena on rakentaa vaihtoehtoinen historia, jossa asioita ei tarkastellakaan tavanomaiseen tapaan ihmisen näkökulmasta. Hanke pyrkii eläytymään toisen, ei-ihmisen kokemukseen ja katsomaan maailmaa toisen lajin edustajan silmin.

Haapoja edusti vuonna 2013 Suomea Venetsian Biennalessa, missä hänen abstraktin puutarhansa tavoitteena oli niin ikään saada ihmiset miettimään suhdettaan muihin lajeihin uudesta näkökulmasta.

– Asioiden katsominen toisen näkökulmasta on ainoa työkalu, jonka avulla pystymme toimimaan järkevästi toistemme kanssa. Objektivoiva katse toisia, kuten eläimiä, kohti on ollut tuhoisaa sekä heille että meille. Siksi empaattinen lähestymistapa on välttämätön.

Terike Haapoja: Dialogue.
Terike Haapoja: Dialogue.Terike Haapoja

Toisten historia -projektissa on julkaistu eläimille äänen antava Oikeusjuttu sekä viimeisimpänä epäinhimillistämisen historiaa käsittelevä Epäihmisyyden museo.

Projektin ensimmäinen osa oli Naudan historian museo vuonna 2013. Haapojan mukaan yksinomaan ihmisen näkökulmasta määritetyt käsitteet kuten edistys, hyöty ja tiede, näyttävät aika järjettömiltä naudan näkökulmasta.

– Naudan historiassa tuli selvästi esiin myös yhteydet ihmisryhmien riiston ja nautojen riiston välillä. Ihmiset pyrkivät jalostamaan sekä omaa lajiaan että nautoja saadakseen aikaan mahdollisimman kustannustehokkaan ja yhdenmukaisen olion. Samalla pyritään eroon erilaisista yksilöistä.

Haapojan työt, kuten Toisten historia ja Toisten puolue tempaavat yleisön mukaan esitykseen tunnetusta instituutiosta, kuten museosta. Silloin utooppinen instituutio muuttuu hetkeksi todellisuudeksi ja osoittaa, ettei muutos ole mahdotonta.

– Siinä on jotakin voimaannuttavaa, se demonstroi, että maailmaa voi muuttaa ihan vain tekemällä sen toisenlaiseksi, ja ne askeleet sen tekemiseksi eivät olekaan niin valtavia, kun ne vain ottaa, Haapoja havainnollistaa.

Terike Haapojalle myönnettiin Anti-festivaalin live art -palkinto Kuopiossa
Helmi Nykänen / Yle

Saastamoisen säätiön rahoittaman Live Art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa. Palkittu taiteilija saa summasta puolet rahana. Toinen puoli käytetään uuden teoksen valmisteluun, joka esitellään seuraavan vuoden Anti-festivaaleilla.

Omissa töissään Haapoja aikoo nyt kohdistaa katseensa eläinten ja luonnon sijaan jälleen ihmiseen.

– Olen ruvennut miettimään vapauden käsitettä ja olen kiinnostunut katsomaan uudestaan sitä, minkälainen ihmiskuvamme on tänä aikana. Olen tekemässä nyt hyvin erityyppisiä töitä, valokuvaa ja videota ja varmaan tähän se palkintoraha hupenee.

Sen sijaan ensi vuoden Anti-festivaalien projektista hän ei tiedä vielä mitään.

– On hirveän kivaa, että siinä on täysin vapaat kädet. Voi lähtee siitä, mikä itseä kiinnostaa ja katsoa, mitä siitä tulee.