Laivanrakennus heijastuu Lappiin saakka – pellolainen yritys pohjoismaiden ainoa alumiinisten kennolevyjen valmistaja

Pellolainen Potma Oy on jo pitkään toimittanut Turkuun ja muuallekin maailman laivanrakentajille kevyitä alumiinisia kennolevyjä käytettäväksi loistoristeilijöiden sisustuksissa. Potma on alansa ainoa yritys Pohjoismaissa.

talous
Ilmakuva Meyerin Turun telakalta
Meyer Turku

PelloPellon teollisuusalueella Potman tehtaassa koneet käyvät ja robotit heiluvat. Ainutlaatuista kennolevyä valmistuu ostajien tarpeisiin. Tilauskanta on hyvä, sanoo toimitusjohtaja Reijo Lassila. Hänen mukaansa suurimmat volyymit liikkuu loistoristeilijöissä ja niiden sisustusrakentamisessa.

Mihin Potman tuotteita laivoissa käytetään?

– Niistä tehdään alaslaskettuja tasokattoja, portaikkojen seiniä, käytävien, wc-tilojen ja parvekkeiden tilanjakajia, väliseniniä, kalusteiden runkoja ja paljon muuta, Lassila kertoo.

Lassilan mukaan yhteen loistoristeilijään menee kennolevyä keskimäärin noin 70.000 neliötä, jopa enemmänkin. Levyä on monenvahvuista. Potma valmistaa 6 millistä 100 milliin asti.

– Riippuu asiakkaan tarvitsemista dimensioista, sanoo Reijo Lassila. Hän tähdentää, että yrityksen tuotanto on asiakaslähtöistä.

– Teemme vain sen, mikä meiltä tilataan.

Pohjoismaiden ainoa valmistaja

Alumiininen kennolevy on syntynyt Potman omana tuotekehittelynä. Yritys on tuotteen ainoa valmistaja Pohjoismaissa. Raaka-aineensa se hankkii Italiasta ja Norjasta.

Alumiininen kennolevy, Potma Oy, laivanrakennus, Reijo Lassila, Matti Lassila
Kevyt ja kestävä alumiininen kennolevy kelpaa monenlaiseen tarkoitukseen. Pellolaisen Potma Oy:n tuotetta käytetään enimmäkseen valtamerilaivoissa - loistoristeilijöissä, sanoo yrittäjä ja toimitusjohtaja Reijo Lassila (oik). Isänsä "oikeaksi kädeksi" perheyritykseen on lähtenyt Matti Lassila.Esko Puikko / Yle

– Rakennamme ja kasaamme kerroslevymme itse alusta loppuun, Lassila sanoo.

– Se on alumiininen, kevyt, itsekantava jäykkä levy, joka sopii nimenomaan painorajoitteisiin tiloihin. Levyn salaisuus ja suosio piilee sen alumiinisessa kennorakenteessa, Reijo Lassila kuvailee.

Potma Oy:n tuotetta ei käytetä vain laivoihin. Kennolevyllä on laajempaakin käyttöä, kuten öljynporauslauttojen sisustusrakenteet, raidekalusto, hissiteollisuus, puhdastilat ynnä muut. Luku sinänsä on elinkaaripalvelu.

– Joskus rakenteet vanhenevat tai tiloissa tehdään muita korjauksia. Silloin tuotettamme taas tarvitaan ja puhutaan elinkaaripalvelusta, Lassila huomauttaa.

Pello hyvä paikka laivanrakentajalle

Pellolaisessa Potma Oy:ssä työskentelee kolmetoista henkilöä ja töitä tehdään kahdessa vuorossa. Yrityksen liikevaihto on liki kolme miljoonaa euroa.

Yrittäjän mielestä Pello on hyvä paikka myös laivanrakentajalle.

– Tällaisen tuotteen tekeminen ei ole paikasta kiinni. Tärkeintä on, että tekee hyvää tuotetta ja toimittaa sen ajallaan tilaajalle, sanoo toimitusjohtaja Reijo Lassila.

– Tavaroiden pitää olla silloin saatavilla, kun niitä tarvitaan. Myöhästely voi tulla kalliiksi.

Potma Oy on palkittu vuoden yrityksenä Pellossa ja myös koko Lapissa.

Alumiininen kennolevy, Potma Oy, laivanrakennus, Reijo Lassila, Matti Lassila
Kuuntele Reijo ja Matti Lassilan haastattelu.