Juhani pyydysti kesällä ennätysmäisen ahvenvonkaleen

Toholampilainen Juhani Olkkola kalasti kesällä tiettävästi suurimman Lestijärvestä koskaan pyydetyn ahvenen. Koko maan mittakaavassa kaksikiloinen on iso ahven missä vain.

ahven
Juhani Olkkola veneen äärellä kädessään ennätysahven Lestijärvestä
Tuija Olkkola

Keski-Pohjanmaan Lestijärvestä nousseella vonkaleella oli mittaa 52 cm, painoa 2122 g.

Kalatalouden keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson määrittelee, että kaksikiloinen on ahveneksi iso ja sijoittuu kärkikastiin maan isoimpien ahvenien vertailulistalla (siirryt toiseen palveluun). Suurin pyydetty ahven tuolla listalla on 2,87 kilon vonkale.

– Yli kaksi kiloa painavia ahvenia on liiton ennätyskalalautakunnassa tarkasteltavana ehkä yksi vuodessa. Harva kalamies on pyydystänyt sellaisen. Saisinpa itsekin!

Kalasaalis.com (siirryt toiseen palveluun) -sivustolla Olkkolan ahven sijoittuu top-10:ssä neljänneksi.

Syönti kohdillaan

Juhani Olkkola on harrastanut kalastusta pitkään, joten mistään aloittelijan tuurista ei tässä tapauksessa voida puhua. Hän myös tiesi, missä kohtaa Lestijärveä kannatti yrittää.

– Se on paikka, jossa olen käynyt vuosikaudet. Joskus tulee isoja kaloja ja joskus ei juuri mitään.

Tällä ikimuistoisella kalastusreissulla hän oli viime heinäkuussa.

Heinäkuulle sattuu isomman ahvenen syöntijakso.

– Heinäkuulle sattuu isomman ahvenen syöntijakso - usein parhaiden kesäilmojen aikaan.

Hänen mukaansa syönti ei edes kauheasti riipu ilmoista, kun se vain on kohdallaan.

Kalamies kertoo ja ei kerro

– Tarvitsee olla vain oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja oikealla syötillä.

Niin yksinkertaistahan se on kerrottuna, mutta kaikkea ei kalamieskään paljasta.

– Ennätysahven tuli jigillä, piti vain olla oikean kokoinen ja oikean värinen, kertoo Juhani Olkkola. Jigi on kuminen viehe, jonka annetaan vajota pohjaan asti.

Kalamiehen salaisuudeksi jäi, mitä "oikean kokoinen ja värinen" tarkalleen ottaen tarkoitti juuri tässä tapauksessa. Olkkola kuvailee kalastuksen olevan suhteellisen syvällinen harrastus. Hän on tehnyt jonkin verran vaappuja itsekin.

Veneen vaa'alta kaupan vaa'alle ja aikakirjoihin

Ihan helppo yksilö tämä ennätysahven ei ollut pyytää. Olkkolan mukaan ahven otti jo edellisellä viikolla kerran kiinni, muttei pysynyt. Välipäivinä hän sai ahventreeniä nostellessaan veneeseen reilun kilon painoisia ahvenia.

Kyllä se yllättävän paljon pani vastaan.

– Kyllä ne lyö yllättävän paljon vastaan. Harjoituksen ansiosta tämä ennätysyksilö tuli veneeseen aika joustavasti. Katsoin, että nythän tämä on melkoinen! Muistelee Juhani Olkkola.

Ensin hän punnitsi kalan veneessä, ja kun se näytti menevän painoltaan yli parin kilon, meni hän paikkakunnan kauppaan punnitsemaan tarkemmin.

– Kun mittaa on yli puoli metriä ja painoa reilut kaksi kiloa, niin taitaa olla suurin Lestijärvestä pyydetty ahven, arvelee kalamies.

– Ahven savustettiin, ja oli syötynä yllättävän hyvä. Olkkola kertookin, ettei ahven ikääntyessään huonone samoin kuin hauki. Ikää tällä eväkkäällä oli enemmän kuin kaloja tuntematon arvaisi.

– Veikkaisin noin 25 vuotta! Kyllä se hyvin monenlaista pyydystä on aikojen saatossa nähnyt.