Lestijärvellä koulukyyti kuljettaa keskustaan myös asioijat

Mukaan pääsee ilmoittamalla kyytihaluista edellisenä arkipäivänä.

koulukuljetus
Bussissa matkustajia.
Henrietta Hassinen / Yle

Koulukyytien kilpailutus toi tänä syksynä mukavan uudistuksen Lestijärven sivukylillä asuville. Lokakuun alusta lähtien kyliltä on päässyt keskustaan asioimaan koulukyytien mukana. Kyydit kulkevat koulupäivisin koko kouluvuoden ajan.

Matka keskustaan ja takaisin maksaa normaalin matkan verran. Kyytiin pääsee esimerkiksi Syriltä ja Yli-Lestiltä.

– Palvelu alkoi lokakuun alussa. Yksi kesäasukas on kulkenut kyydeillä ja hän on pitänyt asiaa oikein hyvänä, koska syrjäseudulta pääsee helposti asioille keskustaan, kertoo Tillgrenlinesin toimistopäällikkö Sanna Tillgren-Söderberg.

Lestijärvellä kyyti toimii siten, että matkustaja soittaa tai laittaa tekstiviestin edellisenä arkipäivänä liikennöitsijälle eli mistä tulee kyytiin. Numero löytyy kuntatiedotteesta.

Voihan sitä käydä vaikka ystävien luona kylässä

Sanna Tillgren-Söderberg

– Kun ajetaan koulureittejä, niin pystytään kertomaan mihin aikaan ollaan paikalla. Yleensä kyytiin noustaan pysäkeiltä, mutta myös pihasta voidaan hakea. Ensin viedään koululaiset ja sen jälkeen minne asiakas haluaa eli vaikka kauppaan tai apteekkiin. Voihan sitä käydä vaikka ystävien luona kylässä.

Sanna Tillgren-Söderberg.
Sanna Tillgren-Söderberg.Antti Kettumäki / Yle

Paluukyytiin haetaan ensin asiakas ja sitten koululaiset.

– Kuntatiedotteesta löytyvät tarkemmat aikataulut ja se, mistä kyytiin pääsee.

Kustannustehokasta ja sosiaalista

Koulukyytien kilpailutuksessa haettiin kustannustehokkuutta ja myös sen vuoksi palvelu laajeni ja saattaa vielä laajentua. Tillgren-Söderbergin mukaan seutukunnalla on myös muita vastaavia hankkeita meneillään.

– Tähän pystytään yhdistämään asiointikyytejä, mutta myös vammaispalvelulain mukaisia kyytejä tai sosiaalihuoltolain mukaisia kyytejä, mutta ne ovat eri hankkeita.

Loppuvuodesta on tarkoitus järjestää asiakaspalvelutilaisuuksia, joissa keskustellaan, millaista kuljetuspalvelua tarvitaan ja miten niitä kehittää.

Yhteiskyydit lisäävät myös sosiaalisuutta.

– Bussimatkan aikana pystytään keskustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Tekee lapsillekin ihan hyvää, kun kyydissä on muitakin matkustajia kuin vain koululaisia, iloitsee Sanna Tillgren-Söderberg.