Pohjaa paljastunut hehtaarikaupalla Merenkurkun maankohoamisalueella

Merivesi on ollut viime päivinä selvästi tavanomaista matalammalla ja se näkyy erityisen hyvin Merenkurkun matalilla rannoilla. Rantaviiva on siirtynyt paikoin kymmenien metrien päähän.

Merenkurkku
paljasta merenpohjaa
Rantaviiva on siirtynyt kymmenien metrien päähän Mustasaaren Svedjehamnissa.Anna Wikman / Yle

Merivesi on Vaasan korkeudella Merenkurkussa nyt puolisen metriä keskimääräistä alempana. Vuosi sitten syksyllä vedenkorkeus oli metrin keskimääräisen yläpuolella, joten ero vuoden takaiseen on puolitoista metriä.

Merenkurkun matalilla rannoilla, jos missä, se näkyy.

Mustasaarelainen luonto- ja eräopas Vesa Heinonen muistelee viime syksyn tilannetta, jolloin vesi oli nousemassa jo laitureiden yli ja veneen kiinnityksiä piti käydä sen takia tarkastamassa. Viime päivinä Heinonen on tutkinut samoilla paikoilla meren lietteistä ja savista pohjaa.

– Tuntuu, että rantaviiva on aivan huristanut ulospäin, jopa 20 -30 metriä.

Moreeniharjanteita
Moreeniharjanteet kasvavat kiinni toisiinsa.Anna Wikman / Yle

Aikamatka kutsuu

Merenkurkun maailmanperintöalueella merelle pääsee nyt jalkaisin. Alueelle tyypilliset vedestä nousevat moreenirinteet ovat kasvaneet yhteen. Heinonen arvioi, että hyvinkin 300 metriä voi nyt patikoida merelle kuivin jaloin.

Merenkurkku tarjoaa poikkeuksellisen matalan veden aikana myös mahdollisuuden aikamatkaan. Maa kohoaa Merenkurkun alueella noin kahdeksan milliä vuodessa.

– Tässä me voidaan nyt katsoa tulevaisuuteen, tällaiset ovat rannat 50 vuoden päästä.

Paitsi aikamatkailijoita paljas merenpohja kiinnostaa myös eläimiä. Myöhäisille muuttolinnuille on tullut esille aivan uusia ruokavarastoja. Nyt on myös hyvä tilaisuus tarkkailla monien nisäkkäiden liikkeitä, sillä niiden jäljet näkyvät savisessa pohjassa hyvin.

Heinonen löytää heti supikoiran ja kärpän jäljet.

– Täällä se on tutkinut ja kulkenut ympäriinsä, myös ketut liikkuvat täällä ja eilen oli hirvikin käynyt rannassa.