1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjalaisoikeus: Mullah Krekar voidaan luovuttaa Italiaan

Italia haluaa mullah Krekarin oikeuteen vastaamaan syytteisiin vierastaistelijoiden rekrytoimisesta.

Ulkomaat
Krekar eli Najmuddin Faraj Ahmad.
Mullah Krekar eli Najmuddin Faraj Ahmad.Audun Braastad / EPA

Norjalainen valitustuomioistuin on päättänyt, että mullah Krekarina tunnettu irakilaissyntyinen uskonnollinen johtaja Najmaddin Faraj Ahmad voidaan luovuttaa Italiaan.

Mullah Krekaria epäillään Italiassa vierastaistelijoiden rekrytoimisesta Irakiin ja Syyriaan. Italian mukaan hän on johtohahmo Rawti Shax -nimisessä Euroopan laajuisessa verkostossa, jonka tavoitteena on kaataa väkivaltaisesti Irakin Kurdistanin hallinto ja perustaa alueelle radikaali kalifaatti.

Rawti Shax on kehittynyt Krekarin perustamasta Ansar al-Islam -järjestöstä. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen arvioi viime syksynä Ylelle, että Ansar al-Islam on klassinen jihadistinen terroristiorganisaatio, joka tähtää islamistisen valtion perustamiseen.

Asianajaja: Krekar valittaa korkeimpaan oikeuteen

Krekarin asianajaja Brynjar Meling kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun), että Krekar aikoo valittaa luovutuspäätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Uutistoimisto AFP:lle Meling sanoi, että hänen päämiehensä on vain yrittänyt perustaa poliittisen puolueen Irakin Kurdistaniin. Meling on toistuvasti syyttänyt Norjaa siitä, että tapausta käytetään tekosyynä päästä Krekarista eroon.

Krekaria uhkaa Irakissa kuolemantuomio, joten häntä ei voida Norjan lain mukaan karkottaa synnyinmaahansa.

Mullah Krekar, 60, tuli Norjaan pakolaisena vuonna 1991. Hänen vaimollaan ja lapsillaan on Norjan kansalaisuus.

Krekar on saanut Norjassa kaksi vankeustuomiota uhkauksista ja yllyttämisestä väkivaltaiseen käytökseen. Häntä on uhannut karkottaminen vuodesta 2003, jolloin Norjan viranomaiset arvioivat hänet uhaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi