Harvinaiset värivalokuvat Saimaalta ja Viipurista esillä Lappeenrannassa

Aikaansa edellä olleen valokuvauksen pioneerin, Sergei Prokudin-Gorskin kuvia on esillä Lappeenrannassa kevääseen saakka. Yli sata vuotta vanhojen kuvien joukossa on kuvia muun muassa Saimaalta ja Viipurista.

valokuvaus
Marjatytöt Sheksnajoen varrella vuonna 1909.
Marjatytöt Sheksnajoen varrella vuonna 1909.Sergei Prokudin-Gorski, Yhdysvaltain kongressin kirjasto

Pietarilainen tiedemies, valokuvaaja Sergei Prokudin-Gorski oli valokuvauksen pioneeri. Hän lähti laivalla syksyllä vuonna 1903 ensimmäiselle värikuvausmatkalle. Matka suuntautui Viipuriin, Saimaalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Tuolloin Sergei Prokudin-Gorski ikuisti muun muassa Saimaan kanavan kauneimman paikan Lauritsalassa, Lappeenrannassa. Näkymä on samalta paikalta Saimaan kanavalta kuin I.K.Inhan mustavalkoinen näkymä kirjassa Suomi kuvissa vuodelta 1896.

Vasta neljän vuoden kuluttua Ranskassa tulivat myyntiin Lumièren veljesten väriä tallentavat Autochrome-lasilevyt. Autocromesta tuli kuitenkin käytetympi menetelmä.

Monrepos’n rantaa Viipurissa vuonna 1903.
Monrepos’n rantaa Viipurissa vuonna 1903. Saat klikattua kuvan suuremmaksi.Sergei Prokudin-Gorski, Yhdysvaltain kongressin kirjasto

Kuvia julki vasta tällä vuosituhannella

Prokudin-Gorski (1863–1944) oli aikaansa edellä. Hän teki värikuvansa mustavalkoisille lasinegatiiveille. Kohde valotettiin kolme kertaa eri levylle, punaisen, vihreän ja sinisen suotimen läpi. Nykyään kuvankäsittelijät puhuvat RGB:stä (Red-Green-Blue), ja kaikki digitaalimenetelmät toimivat Prokudin-Gorskin kolmivärimenetelmän tavoin: televisiot, näytöt, tabletit ja matkapuhelinten kamerat.

Johannes Takasen Väinämöisen laulu –veistos Viipurin Monrepos’n puistossa vuonna 1903.
Johannes Takasen Väinämöisen laulu –veistos Viipurin Monrepos’n puistossa vuonna 1903.Sergei Prokudin-Gorski, Yhdysvaltain kongressin kirjasto

–Hän oli merkittävä tekijä valokuvauksessa. Prokudin-Gorski oli pimennossa lähdettyään Venäjältä Eurooppaan vallankumouksen jälkeen. Hänen Yhdysvaltain kongressin kirjastossa tallessa oleva alkuperäinen värinegatiivikokoelmansa on saanut julkisuutta vasta tällä vuosituhannella, kun niitä on alettu julkaista, sanoo Etelä-Karjalan museon intendentti Satu Ståhlberg.

Valokuvaaja Sergei Prokudin-Gorski Sunajoen Kivakkakoskella vuonna 1915.
Valokuvaaja Sergei Prokudin-Gorski Sunajoen Kivakkakoskella vuonna 1915. Saat klikattua kuvan suuremmaksi.Sergei Prokudin-Gorski, Yhdysvaltain kongressin kirjasto

Junalla ikuistamaan Venäjää

Yksi mielenkiintoinen asia valokuvaaja Sergei Prokudin-Gorskin elämässä on oma junavaunu. Keisari Nikolai II antoi vuonna 1909 hänen käyttöönsä junavaunun, mistä alkoi laajan Venäjän kuvaus.

Sergei Prokudin-Gorski ja Muurmannin radanrakennuksen työpäällikkö resiina-ajelulla Petroskoissa vuonna 1915.
Sergei Prokudin-Gorski ja Muurmannin radanrakennuksen työpäällikkö resiina-ajelulla Petroskoissa vuonna 1915.Sergei Prokudin-Gorski, Yhdysvaltain kongressin kirjasto

– Hänellä oli junavaunu, jossa oli muun muassa oma pimiö, missä Prokudin-Gorski pystyi heti valmistamaan kuvia. 1914 syttyi ensimmäinen maailmansota ja junavaunu otettiin häneltä pois tarpeellisempaan käyttöön, kertoo Ståhlberg.

Väri on valoa – Saimaalta itään värivalokuvin -näyttely on avoinna Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa 2.4.2017 saakka.