Kittilän valtuusto joutuu jälleen keskelle kunnanjohtaja Anna Mäkelän potkusotkua

Kunnanvaltuusto joutuu taiteilemaan taas jääviyskysymysten äärellä, kun se päättää erosopimusta sorvaavan toimikunnan uudesta puheenjohtajasta sekä erosopimukseen liittyvistä jatkotoimista.

Timo Kurula Kittilän valtuustossa 29. elokuuta 2016 Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina käsittelemään kolmea merkittävää asiaa. Yksi jännitettävä asia on se, että saako valtuusto kaikkia päätöksiä aikaan jääviyskysymysten vuoksi.

Ensinnäkin kunnanvaltuusto päättää kokouksessaan, antaako se eron kunnanhallituksen puheenjohtajalle Timo Kurulalle (kesk.). Kurulan eroon ja kunnanhallituksen uuden puheenjohtajan valintaan ei liity ongelmia valtuutettujen esteellisyyden kanssa.

Kunnanhallitukseen valittaneen uusi keskustalainen puheenjohtaja jäljellä olevalle kaudelle eli ensi kesään asti, mutta varmaa se ei ole ennen kuin valtuuston puheenjohtajan nuija kopsahtaa pöytään. Ainakin yksi valtuutettu arvioi, että keskusta ei ehkä välttämättä saa pitää puheenjohtajuutta.

Ennen viikonloppua keskustalla ei ollut vielä Timo Kurulalle seuraajakandidaattia tiedossa, mutta uusi puheenjohtaja tarvitaan, jos – ja ilmeisesti kun – valtuusto myöntää eron Kurulalle.

Timo Kurula on aiemminkin hakenut eroa kunnanhallituksen puheenjohtajan pestistä, mutta edelliskerralla hän ei sitä saanut. Ennen viikonloppua useat valtuutetut pitivät kuitenkin Kurulan eroa tällä kertaa perusteltuna ja arvelivat valtuuston hyväksyvän eroanomuksen maanantaina.

Riittääkö valtuutettuja ja varavaltuutettuja?

Toiseksi Kittilän kunnanvaltuusto päättää maanantaina, myöntääkö se eron kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa erosopimusta hieroneen toimikunnan puheenjohtajalle Virpi Jesiöjärvelle (kesk.). Jesiöjärven ero sinällään lienee läpihuutojuttu, sillä kenelläkään ei tunnu olevan mitään eroa vastaan.

Harmaita hiuksia nostattaa kuitenkin taas kysymys, onko valtuustossa riittävästi esteettömiä valtuutettuja ja varavaltuutettuja myöntämään Jesiöjärvelle eroa ja valitsemaan hänen tilalleen uutta puheenjohtajaa toimikuntaan, joka käsittelee kunnanjohtaja Anna Mäkelän erosotkuja.

Esteettömiä päättäjiä tarvitaan maanantaina myös valtuuston listan kolmanteen isoon asiaan. Mitä tehdään nyt, kun Mäkelän kanssa sorvattu erosopimus näyttää kaatuvan muotovirheisiin eli käytännössä siihen, että jäävit päättäjät eivät malta olla pitämättä näppejään erossa Kittilän kiistanalaisista asioista?

Useat valtuutetut olivat ennen viikonloppua sitä mieltä, että erosopimus joudutaan joka tapauksessa valmistelemaan ja hyväksymään uudelleen ilman, että ensin odotetaan hallinto-oikeuden päätöstä asiasta. Kunnanjohtaja Mäkelän laittomaan eroon johtaneita ja siitä seuranneita sotkuja on selvitelty Kittilässä jo kolmen vuoden ajan, eikä loppua vielä näy.