Solidiumin Sailas: Toimitusjohtaja irtisanottiin hyvässä yhteisymmärryksessä

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen irtisanottiin, koska yhtiölle halutaan uusi vetäjä samalla kun yhtiön strategiaa mietitään uusiksi. Näin sanoo hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

talous
Harri Sailas
Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Harri Sailas.Kimmo Brandt / AOP

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen mukaan toimitusjohtaja Kari Järvinen on saanut potkut, mutta Sailas korostaa, että irtisanominen tapahtui hyvässä yhteisymmärryksessä hallituksen kanssa.

– Tässä on kysymys siitä, että Solidium on saanut uuden hallituksen elokuussa ja uuden toimiohjeen. Sille muotoillaan uutta strategiaa ja olemme varsin hyvässä yhteisymmärryksessä Järvisen kanssa todenneet, että uusi vaihe saattaisi vaatia uuden vetäjän. Juridisesti kysymys on irtisanomisesta, Sailas sanoo.

Sailaksen mukaan Järvisellä on yhdeksän kuukauden irtisanomisaika, ja hän on hallituksen käytettävissä tammikuun lopun jälkeenkin, jolloin toimitusjohtajuus loppuu. Irtisanomisajan palkan lisäksi Järvinen saa 400 000 euron irtisanomiskorvauksen, josta on sovittu toimitusjohtajasopimuksessa.

Sailaksen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on toivonut Solidiumilta enemmän aktiivisuutta omistajuudessaan.

– Olemme hallituksessa tulkinneet tämän niin, että se tarkoittaa aktiivisuutta siihen nähden, mitä omistetaan ja miten omistetaan, sanoo Sailas.

Sailas: Järvinen on hoitanut työnsä hyvin

Sailaksen mukaan Kari Järvinen on hoitanut työnsä hyvin, ja hallitus on ollut hänen toimintaansa tyytyväinen.

Sailas kiistää, että Solidiumin osakeomistusten huonolla tuotolla viime aikoina olisi mitään tekemistä Järvisen lähdön kanssa.

– Solidiumin omistusten tuotto ei ole pakkasella, vaan se on 12 prosenttia vuositasolla näiden toimintavuosien keskiarvona. Totta kai on huonoja vuosia, mutta myös erittäin hyviä vuosia, sanoo Sailas.

Sailas painottaa, että valtion sijoitusyhtiön tuottoja arvioitaessa pitää puhua pidemmästä ajasta, eikä arvioida pelkästään yhden vuoden osaketuottoja.

Talvivaaraomistuksilla on varsin vaatimaton osuus kokonaistuotoista, ja sen paino salkussa on pieni.

Strategiatyö kestää Sailaksen arvion mukaan ensi vuoden puolelle, ja uusi toimitusjohtaja pyritään löytämään siihen mennessä, kun Järvinen lopettaa toimitusjohtajan tehtävät tammikuun lopussa.

Kaikki käydään Sailaksen mukaan läpi ennen kuin uusi strategia on valmis. Muun muassa se, pitäisikö valtion sijoitusyhtiön hallitusten jäsenten olla jollain tavalla mukana niissä yhtiöissä, joita se omistaa.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on vähemmistöomistajana 12 pörssiyhtiössä. Osakeomistusten arvo on yhteensä noin 7,3 miljardia euroa.