1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jäikö uutisten seuraaminen vähemmälle? Tässä puheenaiheita maailmalta viikon varrelta

Jos et arkena ehtinyt ulkomaanuutisten pariin, ei hätää: kokosimme avuksesi listan, jonka avulla pääset kärryille.

1. Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaat kohtasivat viimeisessä tv-väittelyssään ennen marraskuun 8. päivän vaaleja. Lue täältä, mitä faktantarkistajat tuumivat Hillary Clintonin ja Donald Trumpin väitteiden totuudenmukaisuudesta.

Hillary Clinton ja Donald Trump Las Vegasissa. Kuva: Gary He

2. Wikileaksin vuodot Clintonin kampanjaväen sähköposteista ovat jääneet Trumpin skandaalien varjoon. Listasimme kahdeksan paljastusta Clintonin kulissien takaa.

Kuva: Wikileaks / Yle Uutisgrafiikka

3. Irakissa alkoi taistelu Mosulin kaupungista, joka on terroristijärjestö Isisin viimeinen merkittävä tukikohta maassa. Ketkä hyökkäävät, ja mitkä voivat olla seuraukset? Kokosimme yhteen tärkeimmät kysymykset ja vastaukset.

Kurdien peshmerga-taistelijoita lähdössä tukikohdastaan Irakissa. Kuva: Andrea Dicenzo / EPA

4. Syyriassa tauko pommituksissa toi helpotusta Aleppon kaupungin siviileille, mutta avustuskuljetuksia ja evakuointeja ei saatu heti liikkeelle. Samaan aikaan Pohjanmerellä ja Englannin kanaalissa seurattiin suuren venäläisen sotalaivaosaston matkaa kohti Välimerta.

Brittilaivasto seuraa venäläistä tukialusta ja risteilijää Pohjanmerellä. Kuva: Britannian puolustusministeriö / EPA

5. Euroopan avaruusjärjestön Esan Mars-laskeutujan matka ei päättynyt suunnitelmien mukaan. Laskeutuja saavutti punaisen planeetan, mutta mykistyi. Kyydissä oli myös suomalaista laitteistoa – lue, millä mielellä Ilmatieteen laitoksella laskeutumista seurattiin.

Esan havainnekuva siitä, miltä laskeutuja olisi näyttänyt ehjänä Marsin punaisella pinnalla. Kuva: Esa

6. Brysselissä puhutti EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen joutuminen vaakalaudalle. Sopimuksen piti olla valmista kauraa, mutta yhden EU-maan yksi alue heittikin kapuloita rattaisiin.

Vapaakauppaa vastustava mielenosoitus 20. syyskuuta Brysselissä. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

7. Kävimme katsomassa, miten Italiassa valmistuvat haitareiden ferrarit. Castelfidardolaisen haitarin valmistuminen saattaa viedä jopa vuoden, ja soitinten hinnat nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Piginin haitaritehtaalla parikymmentä työntekijää puurtaa haitareiden parissa pitkälti käsivoimin. Kuva: Petri Burtsov / Yle