Köyhyystutkija: Yksinäiset vanhat naiset täyttävät tulevaisuuden leipäjonot

Leipäjonot ovat tulleet suomalaiseen yhteiskuntaan jäädäkseen, sanoo köyhyyttä tutkinut Tampereen yliopiston professori Juho Saari.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saaren mielestä leipäjonot kertovat inhimillisestä kärsimyksestä. Kuva: Päivi Solja / Yle

Leipäjonot ovat nykypäivää, eivätkä ne ole katoamassa myöskään tulevaisuudessa - näin uskoo köyhyyttä tutkinut sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Tampereen yliopistosta. Saari ennustaa, että leipäjonojen asiakkaista eniten kasvaa vuokralla asuvien ikääntyvien ja yksinäisten naisten ryhmä.

Jos nykymeno jatkuu, köyhä menettää uskonsa julkiseen valtaan, ja epäluottamus eri yhteiskuntaluokkien välillä kasvaa.

Juho Saari

Suurin syy leipäjonoihin Suomessa on asumisen kalleus. Kun tulot romahtavat, ihmisen on pakko mennä epävirallisen tuen piiriin, sanoo professori Juho Saari.

– Leipäjonojen merkittävin kasvava ryhmä ovat ikääntyvät naiset, jotka asuvat vuokralla eivätkä kiinnity työmarkkinoille ja parisuhteeseen.

Suomessa on noin 100 000 ihmistä, joilla menee taloudellisesti erittäin huonosti. Vielä heitäkin enemmän on niukkuuden ja vähävaraisuuden kokijoita, kertoo Saari.

– Jos nykymeno jatkuu, köyhä menettää uskonsa julkiseen valtaan, ja epäluottamus eri yhteiskuntaluokkien välillä kasvaa.

Saaren mukaan suomalaisen yhteiskunnan ei tarvitse olla huolissaan yhteiskuntarauhasta.

– Enemmän on kysymys inhimillisistä kohtaloista ja kärsimyksestä sekä siitä, että ihmisten kykyjä ja taitoja jää valtavasti käyttämättä.

– Jo yksinkertaisesti se, että ihminen joutuu seisomaan tunti tolkulla leipäjonossa, on hänen aikasa ja resurssiensa hukkaamista. Sen ajan itse kukin voisi käyttää mielekkäämmällä tavalla.

Kuuntele Juho Saaren koko haastattelu Yle Areenasta.