Pelotteleva pelle voi laukaista vaikean fobian

Pellenä pelottelu on psykiatrian professori Hasse Karlssonin mukaan täysin edesvastuuton ilmiö. Varsinkin lasten pelottelulla voidaan saada aikaan pitkälle tulevaisuuteen kestävä pelkokierre.

Kotimaa
Klovni kurkistaa punaisen esiripun raosta
Yle

Maailmanlaajuinen pellepaniikki on Hasse Karlssonin mukaan yritettävä saada aisoihin. Aikuinen selviää ajattelemalla ja järkeilemällä, ellei ole kokenut joutuneensa klovnin kohtaamisessa hengenvaaraan. Lapsilla ei sellaisia työkaluja ole, jolla pitää paniikki kurissa.

– Lapsilla pelot usein liittyvät heidän omiin ajatuksiinsa ja vaikeuteen erottaa mitä todellisuudessa tapahtui ja mikä tapahtui lapsen omassa mielessä. Tähän tarvitaan aikuista rauhoittelemaan, sanoo Karlsson.

Hänen mukaansa juuri lasten kohdalla on iso riski, että pelottelevan klovnin kohtaaminen laukaisee lapselle vaikean fobian.

– Pelkokynnys pienenee, yleiset pelkoreaktiot lisääntyvät ja voivat kestää pitkälle tulevaisuuteen.

Pelon ja fobian ero

Pelko on lajin säilymistä ylläpitävä luonnollinen reaktio vaaratilanteessa. Fobia puolestaan on pelkoa jotakin vaaratonta kohtaan. Eroa on joskus vaikea tehdä, sillä irrationaalisellakin pelolla voi olla taustalla alun perin lajia säilyttävä luonne. Esimerkiksi pimeän pelko on luolamiesaikoina ollut hyvinkin fiksua.

Pelkokynnys pienenee, yleiset pelkoreaktiot lisääntyvät ja voivat kestää pitkälle tulevaisuuteen.

Psykiatrian professori Hasse Karlsson

– Fobian taustalla on usein asia, tapahtuma tai tilanne, joka saa liittämään pelon johonkin. Esimerkiksi, jos sirkusteltassa iskee paniikkikohtaus, ihminen saattaa linkittää paniikin jatkossa aina pelleihin, Karlsson kertoo.

Pellet eivät muutenkaan Karlssonin mielestä ole automaattiseti lapsesta tai aikuisestakaan hauskoja ja turvallisuuden tunnetta herättäviä. Hauskuus syntyy vasta, kun vieraan näköinen olento tekee hauskoja temppuja sirkuksessa.

– Naamioitunut pelle väärässä kontekstissa on omiaan herättämään pelkoa, koska emme tiedä kuka tuo on ja mistä on kyse. Ihmisten pelottelu naamion suojassa ei ole hauskaa, se on säälittävää, sanoo psykiatrian professori Hasse Karlsson.