1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Meksikossa vedetään lakiteitse köyttä maissin geenimuuntelusta

Kansalaisjärjestöt pelkäävät ylikansallisen kasvijalostajan Monsanton saastuttavan maissin alkukodin.

Meksiko
Kuvassa erivärisiä maisseja.
Meksikossa viljellään tutun keltaisen lisäksi myös esimerkiksi sinistä ja punaista maissia. Elizabeth Ruiz / EPA

Meksikossa on käynnissä oikeusjuttu, joka tähtää maissin geenimuuntelun kieltämiseen maassa.

Useiden meksikolaisten kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja taiteilijoiden nostama ryhmäkanne pyrkii osoittamaan geenimanipulaation uhkaavan maissin alkuperäislajikkeita.

– Meksiko tunnetaan maissin kehtona. Juuri täällä tapahtui maissin jalostaminen viljelykasviksi. Pienviljelijät ovat siemeniä vaihtamalla jalostaneet maissia vuosituhansia. Kyseessä on ainutlaatuinen maissin monimuotoisuuden geenipankki, kertoo ryhmäkanteen organisaattori, Semillas de Vida -järjestön toiminnanjohtaja Adelita San Vicente.

Meksikossa kolme neljäsosaa maissin viljelmistä on yhä ikivanhoja maissikantoja.

Maassa on 59 alkuperäismaissin lajiketta, ja siellä viljellään myös esimerkiksi sinistä ja punaista maissia. Sinisen maissin tiedetään sisältävän samoja antioksidantteja kuin siniset marjat.

Maissi herkkä saastumiselle

Muuntogeenisiä siemeniä ja tuholaistentorjunta-aineita valmistava suuryritys Monsanto on pyrkinyt Meksikon markkinoille pitkään. Se sai ensimmäisen luvan geenimuunnellun maissin kokeelliselle viljelmälle maassa vuonna 2009.

Kansalaisjärjestöt ja tutkijat näkevät geenimanipulaatiossa riskejä.

Värikkääseen paitaan pukeutunut nainen hymyilee.
“Maissin geneettistä monimuotoisuutta ei voi säilyttää laboratoriossa, se on säilytettävä  maaseudulla”, sanoo Semillas de Vida -järjestön toiminnanjohtaja Adelita San Vicente.Anna-Reetta Korhonen / Yle

– Maissi on tuulipölytteinen kasvi, mikä tekee sen herkäksi saastumiselle. Geenimanipuloitua siitepölyä on löytynyt hyvin kaukaa, jolloin myös alkuperäiset lajikkeet saastuvat, selittää San Vicente.

Oikeusjuttu pyrkii osoittamaan Monsanton kokeellisten geenimanipuloidun maissin viljelmien saastuttavan maissin alkukodin, uhaten Meksikon luonnon monimuotoisuutta. Kanne vetoaa Meksikon allekirjoittamaan biologista monimuotoisuutta koskevaan YK:n yleissopimukseen, jonka mukaan viljelykasvien alkukoteja on suojeltava erityisesti.

Sopimus on ajankohtainen maassa juuri nyt, sillä Meksiko isännöi joulukuussa sopimusta käsittelevän kokouksen, johon on tulossa lähes 200 maan edustajat.

Kaupallinen viljely kielletty, kokeellinen sallittu

Vuonna 2013 meksikolainen tuomari linjasi, että geenimanipuloidun maissin kaupallinen viljely on maassa kielletty oikeusprosessin ajaksi.

– Muuntogeenisen maissin kaupallisen viljelyn kieltäminen on meille suuri voitto. Lopullisesta ratkaisusta ei ole kyse, sillä oikeudenkäynti ei ole vielä edes alkanut. Mutta tällä hetkellä, juridisesti, Monsanto on pysäytetty, San Vicente painottaa.

Oikeusprosessissa on ollut erilaisia vaiheita.

Välillä myös maissin kokeellinen viljely oli kielletty. Tänä vuonna meksikolainen tuomari salli jälleen kokeelliset viljelmät sillä ehdolla, että kansalaisjärjestöjen tutkijat saavat luvan valvoa mahdollista geneettistä saastumista.

Sinisistä maisseista jauhettua jauhoa ja paistamista odottava tortilla.
Osa meksikolaisista käyttää tortillojen valmistukseen yhä ikiaikaisia välineitä, kuten kivistä metatea, jolla taikinaa jauhetaan. Kaupunkilaiset ostavat yleensä tortillat valmiina pienistä leipomoista.Anna-Reetta Korhonen / Yle

– Tämä on tuomarilta hieno ele. Valvominen on kuitenkin kallista, eikä kansalaisyhteiskunnalla ole siihen resursseja, sanoo luonnon monimuotoisuutta puolustavan Group ETC:n ohjelmajohtaja Verónica Villa.

Kansalaisjärjestöt näkevät myös kokeellisissa viljelmissä riskejä.

– Esimerkiksi Kolumbiassa kokeellisten viljelmien sato välillä myydään kaupallisesti. Kokeelliset viljelmät ovat siis tie kaupalliseen viljelyyn, Villa jatkaa.

Muuntogeenistä maissia tuodaan Yhdysvalloista

Vaikka meksikolaiset puolustavat alkuperäismaissia, tosiasiassa muuntogeeninen maissi on jo heidän ruokapöydissään.

Samaan aikaan kun Meksiko vie maataloustuotteita pohjoiseen naapuriinsa, se tuo 30 prosenttia maissistaan Yhdysvalloista, jossa lähes kaikki maissi on geenimuunneltua. Yhdysvaltojen korkeammat maataloustuet tekevät sikäläisestä maissista niin edullista, että maissintuottaja Meksikon kannattaa tuoda maissia maahan.

Meksikon laki ei edellytä geenimanipulaatiosta mainitsemista elintarvikkeiden etiketeissä.

Mies punaisessa t-paidassa.
Kirjansitoja Martín Farfán Patiño tekee käsin tortilloja kotonaan Tepepanin kylässä, Meksikon pääkaupungin Méxicon eteläosassa.Anna-Reetta Korhonen / Yle

Maaseudulla ihmiset viljelevät yleensä maissinsa itse ja valmistavat maissileipä tortillat käsin. Kaupunkilaiset sen sijaan ostavat tortillansa useimmiten pienistä leipomoista, joiden maissi voi olla meksikolaista tai yhdysvaltalaista.

Kirjansitoja Martín Farfán Patiño on poikkeuksellinen kaupunkilainen. Hän ostaa maissinsa suoraan viljelijöiltä ja valmistaa tortilloja käsin, koska haluaa tietää maissin alkuperän.

– Syön tortilloja aamiaisen, lounaan ja päivällisen kanssa. Jos syömme pikaruokaa ulkona, useimmiten sekin on tehty maissista, kertoo Farfán Patiño Meksikon pääkaupunki Méxicossa.

Meksikon rikas ruokakulttuuri nojaa vahvasti maissiin, jota valmistetaan lukemattomissa muodoissa.

Maailmanpolitiikan arkipäivää käsittelee samaa aihetta: Kuuntele ohjelma Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi