Rovaniemen tuki Jukolan viestille tyrmistyttää vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtajaa

Kaupunki päätti tukea Ounasvaaran Hiihtoseuran Jukola 2020 -järjestelyjä 265 000 eurolla. Vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Matti Torvinen (ps.) kritisoi sekä tuen suuruutta että tapaa, jolla päätös tehtiin.

Rovaniemi
Lappee-Jukola Jukolan viesti alku
Tomi Hänninen

Rovaniemen kaupunginhallitus lupasi jo syksyllä 2012 kaupungin tukevan Ounasvaaran Hiihtoseuraa kisajärjestelyissä, mikäli se saa vuoden 2020 Jukolan viestin kisaisännyyden Rovaniemelle. Kisaisännyys ratkesi kesällä 2014. Rovaniemen kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardin neuvotteli viime kevään ja kesän aikana Ounasvaaran Hiihtoseuran kanssa sopimuksen 265 000 euron tuesta. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyi sopimuksen elokuussa.

Vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Matti Torvinen syyttää päätöksentekijöitä salailusta.

– On kummallista, että näin merkittävästä tukipaketista neuvotellaan olematta yhteydessä liikuntatoimeen ja sen päättäviin poliitikkoihin ja virkamiehiin. Olisin edellyttänyt, että asia tulee toimialalautakunnan kautta, joka voi arvioida sitä kokonaisuuden kannalta, Torvinen toteaa.

Hänen mielestään Ounasvaaran Hiihtoseura saa sopimuksesta kohtuutonta taloudellista hyötyä. Rintala-Gardin taas toteaa, että lähes 20 000 osallistujan Jukola on niin suuri urheilutapahtuma, etteivät normaalin urheiluseuran omat rahat riitä sen järjestämiseen.

Kaupunki maksaa suunnistuskartat

Menettelytavasta Rintala-Gardin toteaa kaupunginhallituksen neljä vuotta sitten linjanneen, että taloudellisesti merkittävien urheilutapahtumien tuesta päättää elinkeinojaosto eikä vapaa-ajan lautakunta.

– Kyse on poikkeuksellisen suurista ja elinkeinollisesti merkittävistä tapahtumista. Tällaisia ovat esimerkiksi EM- ja MM-tason urheilukisat ja Kuninkuusravit, sellaiset kerran vuosikymmenessä Rovaniemelle saatavat tapahtumat, Rintala-Gardin kertoo.

Rahoista 200 000 euroa käytetään karttojen painatukseen, Mäntyvaaran kisa-alueen sähköistyksen ja vesihuollon järjestämiseen sekä pysäköinti- ja telttailualueiden kunnostamiseen. Loput 60 000 euroa käytetään markkinointiin. Ounasvaaran Hiihtoseura lupaa puolestaan Rovaniemen kaupungille näkyvyyttä markkinointimateriaalissa sekä itse kisatapahtumassa.

Lappeenranta on tyytyväinen kisaisäntä

Kansainvälisten asioiden päällikkö uskoo, että tapahtuma täyttää Rovaniemen hotellit ja ravintolat muutoin hiljaisena kesäviikonloppuna 2020 ja tuo miljoonahyödyn alueen elinkeinoelämälle. Torvinen puhuu vuoden 1994 Pyhä-Luoston Jukolan pääsihteerinä, eikä usko moisiin matkailutuloihin lainkaan.

– Kilpailijat menevät Mäntyvaaraan, telttailevat siellä ja ottavat omat ruoat mukaan. Korkeintaan huoltoasemat hyötyvät tästä, sanoo Matti Torvinen.

Maailman suurin suunnistuskilpailu järjestettiin viime kesänä Lappeenrannassa. Kaupunki tuki Jukola 2016-tapahtuman järjestelyjä 130 000 eurolla. Kaupunginsihteeri Juha Willberg kertoo, että aluetaloudellisia hyötyjä vielä laskeskellaan, mutta hyödyt olivat joka tapauksessa kiistattomat.

– Korkeintaan herättäjäjuhlat ja Kuninkuusravit tuovat yhtä paljon porukkaa kuin Jukola. Ja siellä missä ihmiset liikkuvat, liikkuu myös raha, toteaa tyytyväinen Lappeenrannan kaupunginsihteeri.