1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

Kanadan ja EU:n vapaakauppasopu yhä jumissa – EU-johtajat lähtivät kotimatkalle

Vallonian kanssa neuvotellaan yhä vapaakauppasopimuksen hyväksymisestä.

Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

BRYSSEL Neuvotteluja Kanadan ja EU:n välisestä vapaakauppasopimuksesta ei saatu päätökseen ennen EU-maiden huippukokouksen loppua perjantai-iltapäivänä.

Vallonian alueen edustajat, Belgia, EU ja Kanada jatkavat neuvotteluja sopimuksen kohtalosta. EU-johtajat olivat toivoneet, että sopu olisi saavutettu kokouksen loppuun mennessä, mutta he joutuivat lähtemään kotimatkalle ilman sopimusta.

– Belgian liittovaltion hallitus tekee kaikkensa ratkaisun eteen, sanoi Belgian pääministeri Charles Michel huippukokouksen jälkeen.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi toivovansa, että ratkaisu saadaan aikaan seuraavien päivien kuluessa. Kanadan pääministerin Justin Trudeaun on määrä tulla Brysseliin allekirjoittamaan sopimus ensi viikon torstaina.

Belgia ei voi allekirjoittaa sopimusta ilman Vallonian hyväksyntää. Vallonian aluehallitus torjui torstai-iltana komission viimeisimmän kompromissiesityksen. Neuvotteluita Vallonian johdon ja Belgian liittovaltion johdon välillä jatkettiin yli yön.

EU-johtajien mukaan CETA:ssa ei ole kyse pelkästään vapaakaupasta Kanadan kanssa, vaan koko unionin uskottavuudesta.

– Jos CETA kaatuu, niin kyllä se on iso takaisku Euroopan unionille. Se tarkoittaa myös sitä, että uskottavuus neuvottelukumppanina saa sellaisen kolauksen, että aika vaikea on jatkaa muita kesken olevia neuvotteluita, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Hän arvioi, että Vallonian vastustuksessa on kyse enemmän sisäpolitiikasta kuin todellisesta huolesta kauppasopimuksen sisällöstä. Vallonian sosialidemokraattinen valtapuolue PS on oppositiossa liittovaltion tasolla.

Huippukokouksen perjantain varsinainen puheenaihe oli EU:n kauppapolitiikka, jossa jäsenmaita jakaa suhtautuminen polkumyynniltä suojautumiseen. EU:n suojatullit ovat alempia kuin esimerkiksi Yhdysvaltain.

Osa jäsenmaista ei kuitenkaan halua nostaa tulleja, koska halpatuonti esimerkiksi Kiinasta hyödyttää jalostavaa teollisuutta. Asiasta saavutettiin huippukokouksessa kompromissi, jossa korostettiin markkinoiden suojaamisen tärkeyttä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi, että on tärkeää tehdä ero protektionismin ja suojautumisen välillä. Hänen mukaansa unionin tehtävä on suojella paitsi kansalaisiaan, myös teollisuudenaloja.