1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Syyttäjä: Linja ei ole tiukentunut, vaikka rasismisyytteitä on nostettu aiempaa enemmän

Poliisi ja syyttäjä ratkaisevat ensi viikolla nostetaanko kanne äärijärjestö Vastarintaliikkeen kieltämiseksi.

politiikka
Vastarintaliike Helsingin Narinkkatorilla.
Yle

Kotkalainen kaupunginvaltuutettu Mertsu Merivirta (sit.) sai keskiviikkona syytteen kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Kaksi viikkoa aiemmin perussuomalaisen kansanedustajan avustaja, Terhi Kiemunki sai syytteen samasta rikoksesta.

Eilen Sisä-Suomen syyttäjänvirasto nosti syytteen 22 Suomen vastarintaliikkeen edustajaa vastaan väkivaltaisesta mellakasta ja sen johtamisesta, pahoinpitelyistä ja haitanteosta virkamiehille.

Syyttäjä harkitsee parhaillaan, nostetaanko syyte kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan myös perussuomalaisten kansanedustajaa Teuvo Hakkaraista ja perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä vastaan.

Vastarintaliikkeen kielto esillä ensi keskiviikkona

Sisäisesta turvalllisuudesta vastaava sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ovat reagoineet tiukasti syyskuiseen Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapaukseen.

Suomen vastarintaliikkeen johtohahmoa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta. Risikko on luvannut pistää väkivallalle, vihapuheelle ja rasismille nollatoleranssin. Kolehmainen aikoo perustaa poliisiin erityisen yksikön torjumaan vihapuhetta.

Useat ovat vaatineet äärijärjestö Vastarintaliikkeen kieltämistä. Järjestön kieltämisen kynnys on yhdistyslain mukaan korkealla.

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto ovat saaneet valmiiksi selvityksensä Vastarintaliikkeen kieltämismahdollisuuksista. Ensi keskiviikkona päätetään nostetaako kanne.

Onko linja tiukentunut?

Ilmoituksia rasistisista rikosepäilyistä tehdään yhä enemmän. Poliisitarkastaja Måns Enqvistin mukaan kaksi vuotta sitten ilmoituksia oli 35, viime vuonna 46 ja määrä ylittyy tänä vuonna.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kiistää, että suhtautuminen rasistisiin rikoksiin olisi kiristynyt.

– Missään tapauksessa syyttäjällä ei ole ollut harkintaa, että nyt tällaisia tapauksia pitää nostaa esiin. Syyttäjä on riippuvainen poliisista, minkä verran poliisi saa rikosepäilyjä tutkituksi.

Nyt nostetut syytteet koskevat tapahtumia ennen Asema-aukion pahoinpitelyä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen odottaa, että rikosepäilyt lisääntyvät nykyisestään, kun poliisi perustaa aikomansa erillisen viharikosyksikön.

Lue seuraavaksi