1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelle-ilmiö levisi myös Etelä-Savoon

Klovneiksi naamioituneet ovat herättäneet lapsissa ja nuorissa pelkoa myös Etelä-Savon alueella. Ensimmäiset tekijät jäivät alueella kiinni Savonlinnassa.

poliisi
Kaksi pelottavan näköistä pelleä juhlii Halloweenia.
Erik S. Lesser / EPA

Savonlinnassa poliisi sai perjantain vastaisena yönä useamman ilmoituksen ihmisiä pelotelleista, pellepukuun pukeutuneista henkilöistä, joilla oli ollut kädessään kepit. Poliisi otti tapaukseen liittyen kiiinni kaksi alaikäistä poikaa.

Vanhempi konstaapeli Mika Kilpeläinen Itä-Suomen poliisista kertoo, että näköhavaintoja pelleiksi naamioituneista henkilöistä on ollut Etelä-Savossa myös Pieksämäellä ja Kerimäellä.

Poliisi muistuttaa, että tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos, josta yli 15-vuotias voi saada rangaistukseksi sakot.

– Pelleksi pukeutuneena liikuskeminen ei aiheuta mitään, mutta jos siihen liittyy minkäänlaista häiriökäyttäytymistä, esimerkiksi metelöintiä tai uhkaavia ilmeitä ja eleitä, rikotaan järjestyslakia, Kilpeläinen sanoo.

Vanhemmat ottivat yhteyttä kouluun

Mikkelistä poliisi ei toistaiseksi ole saanut soittoja. Mikkelin Lähemäen koulun rehtorille sen sijaan on tullut vanhemmilta useita yhteydenottoja aiheeseen liittyen. Osa lasten kertomuksista on osoittautunut perättömiksi eli mukana saattaa olla myös pelottelutarkoituksella keksittyjä tarinoitakin.

– Vanhempien yhteydenottojen määrä yllätti. Vanhemmat toivoivat, että laittaisimme heille ohjeet, miten toimia, kertoo Lähemäen koulun rehtori Vesa Räsänen.

– Ohjeistimme, että ensisijaisesti kannattaa välttää menemästä pelleiksi pukeutuneiden lähelle. Jos tilanne muuttuu uhkaavaksi, niin tilanteesta pois ja täytyy yrittää pyrkiä turvallisen aikuisen lähelle. Sen jälkeen soitto hätänumeroon 112. Puhelussa lapsi kertoo kuka on, mistä soittaa ja minkälaisen uhan kohteeksi on joutunut, rehtori Räsänen jatkaa.

Pelleilmiö on levinnyt tällä viikolla nopeasti koko maassa. Se on lähtenyt liikkeelle Yhdysvalloista, missä pelleihin pukeutuvat alkoivat pelotella ohikulkijoita. Säikyttelyistä ladataan video sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Youtubeen tai Twitteriin.

Lue seuraavaksi